24.12.2021.

16:57

Foto: Z.I.

Srbija

MILANOV KOZIJI SIR I SURUTKA SU ELIKSIR ZDRAVLJA! Uz ćerkinu podršku uspešno razvija porodični biznis!

Mala porodična mlekara u okviru poljoprivrednog gazdinstva Milana Ćuka u selu  Banatsko Karađorđevo, u opštini Žitište,  osim po raznom vrstama sira od kozijeg i kravljeg mleka, tradicionalne i originalne lličke base, postala je poznata po kozijoj surutki, koja je veoma tražena u doba korone, jer je kako mnogi tvrde, svojevrsni eliksir zdravlja.

Zajedno sa ćerkom Milenom, koja je na čelu porodične mlekare, Mile Ćuk od 2009. godine uspešno razvija ideju porodičnog biznisa i bez obzira na brojne probleme, unapređuje posao.

- Na godišnjem nivou kroz mlekaru prođe više od 65 hiljada litara kozijeg i kravljeg mleka, od kojih proizvedemo 6,5 tona polutvrdih i tvrdih i oko r tone mekih sireva - kaže Milan Ćuk, uz napomenu da kravlje mleko uglavnom otkupljuje, dok je kozije sa porodične farme, na kojoj je preko sto koza. 

Informer

 

Trudeći se da spoje stari, tradicionalni način pravljenja različitih vrsta sireva, sa brojnim zahtevima savremenog tržišta, članovi porodice Ćuk, maksimalno angažovani, uspevaju da pronađu kupce širom Srbije, u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, ali i u Bratislavi, Pragu, Malmeu, Budimpešti, Temišvaru.

- Trudimo se da naši sirevi, dimljeni, rolovani, ljuti, zatim originalna lička basa, rikota od kozijeg i kravljeg mleka,  uvek budu istog kvaliteta i da svaki proizvod iz naše porodične mlekare nađe svog potrošača na tržištu, a za kozijom surutkom je zaista prava jagma - dodaje Milan, tužan što sve češće nije u mogućnosti da ispuni molbe brojnih koji iz različitih krajeva zovu i žele da nabave neku litru ovog svojevrsnog, prirodnog eliksira zdravlja.

Surutka od kozijeg mleka je, kako kaže Milan, veoma tražena i njegova porodična mlekara ne može da ispuni zahteve svih koji su zainteresovani, trudi se da je baš kao i tradicionalnu ličku basu, proizvede po originalnom receptu, bez ikakvih dodataka.

Informer

 



DIMLJENI SIREVI PO STAROJ PORODIČNOJ RECEPTURI

Na bukovom drvetu, strpljivo i lagano, Milan Ćuk, sa svojim ukućanima, ali i četvoro zaposlenih, odimi svaki komad kozijeg ili kravljeg sira,  isto kao što su to nekada radili njegov otac i deda, naravno samo za potrebe porodice.