30.12.2021.

16:41

Foto: S.T.

Srbija

U PAKLU KOŠARA FERENC NIJE ŽALIO DA ZA SRBIJU ŽIVOT DA! Sada mu od tog života samo patnja ostade?!

Ferenc Tot boluje od epilepsije, ima posledice na nogama od promrzlina koje je zadobio na Prokletijama, živi u opštinskom stanu i mesečno dobija 7.500 dinara socijalne pomoći.

Zanimljivo je da je Ferenc po ocu Mađar, a po majci Rumun. Odazvao se na poziv države Srbije i kao lojalan građanin stao u njenu odbranu 1999. godine.

- Tokom borbi na Košarama dobio sam promrzline nogu, pa su me prebacili na VMA.

Onda sam dobio i epi napade, počeo sam već da haluciniram. Kada sam se razdužio i vratio kući, majka mi je preminula na rukama. Ostao sam sam, a ubrzo nakon toga, opet sam dobio epi napad i pao, polomio jagodičnu kost, pa su me operisali u Novom Sadu. Sada imam samo vrtoglavice, često moram da stanem, čučnem.

Informer

 

Prikupljao sam letos dokumentaciju kako bi ostvario pravo na invalidsku penziju, ali sam odbijen.Primam samo socijalnu pomoć - dodaje Ferenc. Zbog bolesti Ferenc nije u mogućnosti da radi teške poslove, dobija socijalnu pomoć u iznosu od 7. 500 dinara, ali samo tokom devet meseci u godini.

- Teško mi je i drva da donesem iz podruma. U stanu mi nije najtoplije. Što mi je još teže zbog promrzlinja koje sam zadobio, baš teško ugrejem noge - kaže Ferenc.

Borci iz 125. Motorizovane brigade, u čijoj je nadležnosti bilo i obezbeđenje državne granice u reonu Košara, kao i njihovi prijatelji, uručili su pomoć Ferencu, apleujući i na ostale da pomognu.

Informer

Ferenc je kao mali povredio levu ruku, ostavši bez jednog prsta, ali je i sa takvim nedostatkom stao u odbranu Srbije. Tokom borbi, geler mu je dodatno onesposobio levu ruku, te sad na njoj ima minimalne funkcije.

Informer

 

Svi koji su u mogućnosti da pomognu Ferencu mogu ga kontaktirati na broj telefona 063 1996187 ili uplate poslati post netom.