01.01.2022.

08:50

Foto: V.N.

Srbija

LIDIJA STVARA BAJKU OD KANAPA! U kući prepunoj radosti i ljubavi, njene figure SAMO ŠTO NE PROGOVORE (FOTO)

Lidija je ostala dete u duši, što je malobrojnima pošlo za rukom, pa svoju nepresušnu maštu i talenat pretače u vilenjake, Deda Mraza, uskršnje zeke, Sneška Belića i druge likove iz bajke. U kući koju ispunjava dečiji smeh, ljubav je bogatstvo i prepoznatljiv jezik kojim se rukovodi ova, za mnoge neobična žena.

Informer

 

Svoje vreme i trud utkala je u bajkovito društvo od kanapa, u kojem uživaju Katarina (6), Lazar (8) i Nemanja (15).

-Usavršavala sam se postepeno, malo sa interneta, a više samouko. Kanap od jute ili kudelje koristim pet godina. Naduvam balon i obložim ga prijanjajućom folijom, a potom i kanapom koji zalepim lepkom za drvo. Kada se osuši, izduvam balon i ostane kugla, to je u najkraćem postupak pravljenja.

Prvi rad bio je Sneško Belić. Za jednog od tri kugle, potrošim oko 600 grama kanapa, zavisi koliko ga gusto napravim, što je nešto jače od 300 metara. Materijal nabavljam u farbarama i kombinujem sa kartonom.

Informer

 

Kada se u figure ubace male svetleće lampe, nastaje čarolija-priča Lidija koja je predmete od raznih materijala počela da pravi još kao 13-godišnja devojčica.

- Mi živimo u jednoj bajci. Jako volim igračke, a kao mala nisam imala puno toga, pa mi ovo dođe kao neka kompenzacija za sve, a mojoj deci želim da priuštim da uživaju u toj čaroliji. Sama šijem odeću za Deda Mraza, kao i male džakove za poklone. Za sebe mogu da kažem da volim sve što vole deca, a ne mladi-dodaje ova maštovita žena.

Kada decu isprati u školu, dok se ručak krčka, pod njenim rukama vešto se plete prava dečija pozorišna predstava.

Informer

 

-Jednu figuru završim za jedan dan, radim je od jutra do večeri. Nije jednostavno, ali kad se rade iz ljubavi, ništa ne pada teško. Time ispunjavam sebe, raduje me kad nastane novi stanar naše kuće i uvek sam raspoložena-navodi uz osmeh.

Kad bi mogli pričati, Lidijini likovi iz bajki verovatno bi rekli da bolji dom nisu mogli da požele. Udobno su smešteni u okruženju nameštaja od drveta koji je napravila zajedno sa suprugom Robertom. Bajkovito, a stvarno-to je prava umetnost življenja.

Informer

 
Na podsmeh se nije obazirala

Kada je sakupljala po selu šišarke da napravi jelku, Lidiju su meštani gledali u čudu.

- Nije im bilo jasno zašto to radim, ali se svi oduševe kada ugledaju gotovu figuru. Smejali su mi se kada sam sekla trsku od koje sam kao 13-godišnja devojčica pravila lampe. Nisam se obazirala.

Klinove koje niko ne kupuje, ja sam nabavljala da ih ukucuvam u trsku. Potom sam izrađivala ramove za slike od gipsa. Pravila sam i velike ukrasne suncobrane, za njih sam koristala vrbu koju sam plela. Tek kasnije sam od kanapa počela da pravim svašta-kaže naša sagovornica.