01.01.2022.

13:43

Foto: G.Z.

Srbija

DOBRODOŠLI U SVET! U Prokuplju jedna beba obradovala mamu, u Zrenjaninu čak šest, Kruševac je u sredini (FOTO)

Mališa je dugačak je 52 santimetara i težak 3,650 grama. On je prvo dete Prokupčanke Sanje Ž. (21) i porođaj je protekao u najboljem redu.

Obavljen je prirodnim putem, a beba i majka su dobro.

U prošloj godini u porodilištu prokupačke Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ , koje pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, Prokuplje, Blac, Kuršumliju i Žitorađu, ukupno je rođeno 567 beba.


U Zrenjaninu rođeno šest beba
 

Prvog dana 2022. godine u Zrenjaninu je rođeno šest beba, a prva se rodila Nastja, koju je na svet donela majka Maja Jovanović iz Zrenjanina, tri minuta posle ponoći, a beba je teška tri kilograma i dugačka 49 centimetara.

Informer

 

Po tradiciji, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura posetio je Ginekološko-akušersko odeljenje zrenjaninake bolnice i sve porodilje i šest novorođenih beba darivao poklonima, uz konstataciju da je ovo predivan početak Nove godine.
 

Kako je istakao dr Aleksandar Beljac, ginekolog - akušer, tokom prošle godine u zrenjaninskom porodilištu rođeno je 1.296 beba, 655 dečaka i 641 devojčica, kao i 11 blizanaca.
   

Tri dečaka i devojčica prve bebe u Kruševcu

U kruševačkom porodilištu  1. januara rodjena su tri dečaka i jedna devojčica. Prva beba na svet je došla 55 minuta posle ponoći,  druga u 2, 05, treća u 7 sati i 15 minuta i četvrta u 10, 07, a po rečima dežurnih na ovom odeljenju očekuje se da tokom dana svet ugledaju još dve bebe.

Zbog epidemiološke situacije zabranjene su posete bolnicama, pa mediji nisu bili u prilici da zabeleže prvi zagrljaj majki i beba.

Informer

 

Sve dežurne službe u gradu, pa i  Ginekološko odeljenje kruševaćke Opšte bolnice posetila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i svima poklonila tortu.

Poklon vaučer koji dodeljuje Grad Kruševac za decu rodjenu 1. januara od prošlogodišnjih 200 hiljada dinara povećan je na 240 hiljada dinara, što je podsticaj roditeljima i mladim bračnim parovima da imaju što više dece.

Inače, po rečima načelnika Ginekološko -akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Kruševcu doktora Blagoja Milovanovića u 2021. godini u Kruševcu je rodjeno 1426 beba.