06.01.2022.

10:36

Foto: Vesna Jović

Srbija

Majdanpek na nogama u osvit zore! Sečom badnjaka, počela proslava najradosnijeg praznika

U svim pravoslavnim hramovima i domovima danas se unosi badnjak, kome je crkva dala poseban smisao.

Tako su jutros u osvit, uz zvuke sirena, majdanpečki parohijani predvođeni sveštenikom Vladom Vukovićem u povorci automobila   krenuli po badnjak, sveto Hristovo drvo, koje su kao po ustaljenoj tradiciji zasekli nedaleko od Majdanpeka u šumama na lokalitetu Valja Prerast.

Informer

Osveštani badnjak u crkvi Sv Apostola Petra i Pavla deljen je građanima Majdanpeka, a njegovo nalaganje uz večernje bogosluženje biće održano u 19 časova. Tada će se kako to običaji nalažu, ispred porte crkvenog hrama u Majdnapeku uz Božićnu molitvu i poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, obaviti paljenje badnjaka i proslaviti Badnje veče , kako bi se dočekao najradosniji praznik za sve hrišćane, rođenje Isusa Hrista, Božić.

Informer

Proslava Badnje večeri uz paljenje badnjka  za sve Majdanpečane predstavlja  posebnu svetkovinu i radost. Uz tradicionalno večernje okupljaju oko vatre, dovode se decu u crkvu, uzimaju se slama i badnjak i mališanima dele slatkiši.

Informer

Tačno u ponoć u crkvi Sv Apostola Petra i Pavla u Majdnapeku  služiće se sveta liturgija, nakon koje  će vernici lomiti česnicu sa zlatnikom.

Badnji dan, u susret najradosnijem praniku Božiću, svečano će obeležiti i meštani okolnih majdanpečkih sela. U porti seoske crkve u Rudnoj Glavi paljenje badnjaka obaviće se u 18 sati nakon čega se i ove godine očekuje tradicionalno pečenje nanizanog mesa na ražnjevima  na zajedničkoj vatri u porti crkve, da bi tačno u ponoć Božićna trpeza bila potpuno spremna.