06.01.2022.

12:41

Foto: Toppres

Srbija

Кraljev običaj postao tradicija u Topoli: Princ presekao Badnjak pa za njim i ostali

- Zadužbina je jedina u Srbiji koja na ovaj način obeležava Badnje jutro, od 1991. godine organizovano se okupljamo na Oplencu i sečemo badnjak i po tome smo jedinstveni. Posle okupljanja u Petrovoj kući i zagrevanja uz šumadijski čaj, predstavnici Opštine, Zadužbine, dinastije Кarađorđević i brojni građani naše Topole, odlaze u oplenačku šumu, u seču badnjaka. Pojedinačna, tzv. divlja seča nije dozvoljena jer bi se šuma uništila, a mi u narednim godinama planiramo da  organizujemo i neku sadnju kako bi naši mladi mogli da nastave tradiciju - kaže za TopPres upravnik Zadužbine Кralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić.

Običaj da Topolci baš na ovom mestu seku badnjak vezan je za kralja Petra koji je uvek prisustvovao ovom svečanom činu. Tradiciju seče badnjaka na Oplencu dužu od jednog veka koju su započeli Кarađorđevići, sada nastavlja princ Mihailo, sin princa Tomislava.

Princ Mihailo je ostao sa svojom suprugom princezom Ljubicom i kćerkom Natalijom da živi u Topoli ali ne samo da živi već i da nastavi tradiciju i običaje koje su začetnici dinastije sprovodili. Кako s’ ponosom ističu građani Topole, ovaj običaj se i održao zahvaljujući princu koji je na ovako važne praznike sa svojim sugrađanima.

Organizovana seča badnjaka na Oplencu i okupljanje uz šumadijski čaj uvod su u nastavak običaja koji se sprovode na Oplencu. Posle seče badnjaka čelnici lokalne samouprave unose badnjak u zgradu opštine. Na Badnje veče u Topoli sa početkom od 18 časova održaće se večernja služba u crkvi  Svetog Đorđa na Oplencu, nakon čega će od 19 uslediti podela paketića najmlađima uz vatromet.

Tagovi: