12.01.2022.

16:37

Foto:

Srbija

KORONA OPET KIDIŠE U BORU I MAJDANPEKU! Broj novozaraženih povećava se iz dana u dan, ZA VAKCINU SLABI INTERESOVANJE?!

Epidemiološka situacija u Boru se iz dana u dan pogoršava i registruje se sve veći broj pozitivnih slučajeva na koronu. Virus toliko uzima maha da su zahvaćene sve starosne kategorije i u većini slučajeva oboljevaju čitave porodice.

Kako navode tamošnji lekari povećanje broja svakako je rezultat praznovanja Novogodišnjih i Božićnjih praznika ali i opušten odnos građana kada je u pitanju poštovanje propisanih zaštitnih mera.

Trenutno je u Boru na virus korana pozitivno oko stotinu građana sto je znatno veći broj u odnosu na pre praznika.

,, Broj novozaraženih građana rapidno se povećava iz dana u dan. Trenutno je na kovid odeljenu Opšte bolnice hospitalizovano 12 pacijenata sa teže razvijenom kliničkom slikom. U okolnim tercijalnim kovd bolnicama na lečenje je upućeno još 6 obolelih.

Informer

Dr Dragan Fudulović

U ovom poslednjem talasu virusa ,,Omikron,, transmisija je brža, istina nešto je blaža klinička slika kod inficiranih i u većini slučajeva se poklapa sa simptomima ostalih respiratornih infekcija.

Tako da ćemo već od naredne sedmice krenuti sa testiranjem pacijenata i na sezonski grip kako bi se utvrdilo i preciziralo njegovo prisustvo na području Bora , kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdrvstvenu zaštitu Doma zdravlja Bor.

Opala zainteresovanost za imunizaciju!

Inače je i dalje u Boru prisutna mala zainteresovanost građana za imunizaciju iako na zalihama Zdravstvenih ustanova ima dovoljno raspoloživih doza svih vrsta vakcina. Do sada je dato oko 45 900 doza.

I u Majdanpečkoj opštini situcija je slična. Svakodnevno se beleži veliki broj poseta kovid ambulanti Doma zdravlja ,,dr Veroljub Cakić,,. U poslednja 24 sata testirano je 56 građana od kojih je kod 13
registrovana prisutna infekcija korona virusa.

Inače, trenutno je u Majdnapeku aktivno zaraženih 78, četvoro je upućeno na delje lečenje u covid bolnice u okruženju i u ovom poslednjem petom talasu korona virusa, preminula je jedna osoba, što je broj onih koji su podlegli ovom opakom virusa od njegovog pojavljivanja povećalo i trenutno iznosi 95 kada je majdanpečka Opština u pitanju, kaže dr Dragan Fudulović, direktor majdanpečkog Doma zdravlja.