14.01.2022.

12:09

Foto: K.R.

Srbija

LOME SE ZGLOBOVI, PUCAJU KUKOVI! Niske temperature i led napunile kragujevačku ortopediju (FOTO)

Niske temperatrure koje danima ne izlaze iz minusa i zaleđeni trotoari zahtevaju poseban oprez, a za starije građane se preporučuje da bez preke potrebe ne izlaze na klizave ulice.

Informer

 

Kako Informer saznaje u UKC, ortopedska ambulanta je puna ljudi koji su u padovima zadobili iščašenja, uganuća i prelome.

- Dominiraju povrede kuka, skočnog i ručnog zgloba, kao i ramena. To su povrede tipične za padove. Samo u toku jučerašnjeg dana tri pacijenta su hospitalizovana zbog preloma kuka, dok je broj ostalih povreda daleko veći. Dominiraju stariji pacijenti, ali ima i mlađih koji stradaju na klizavici, kaže Vanja Đorđević, pr ove zdravstvene ustanove.

Informer

 

Najveća opasnost vreba na stepeništima, kao i u sporednim ulicama koje su, za razliku od glavnih pravaca i centra grada, uglavnom neraščišćene. Iz inspekcije podsećaju da je na snazi uredba na osnovu koje svakom fizičkom licu, koje nije očistilo sneg i led ispred svoje kuće, preti kazna od 5.000 dinara, dok je taj iznos za pravna lica, vlasnike lokala, ona veća i iznosi 20.000 dinara.