17.01.2022.

12:22

Foto: R. B.

Srbija

Kruševac najavio plivanje za Bogojavljenski časni krst na Zapadnoj Moravi i Rasini

Sa blagoslovom episkopa kruševačkog Davida, u sredu, na Bogojavljenje, kod skele na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi, i u Šavranu na Rasini  održaće se tradicionalno viteško nadmetanje, plivanje za Časni bogojavljenski krst. Praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenje u Beloj vodi održava se po 21. put  tradicionalnim plivanjem za Časni krst na Zapadnoj Moravi, a po deseti put u Šavranu na Rsini.

Manifestaciju kod Skele u Beloj vodi organizuju grad Kruševac i opština Trstenik, odnosno mesne zajednice Bela Voda, Stopanja i Bresno polje.

Istovremeno u Šavranu, na Rasini, nedaleko od Kruševca, za  Bogojavljenski krst očekuje se takmičenje više desetina učesnika tardicionalne manifestacije, a manifestaciju organizuju selo Šavrane, srkvena opština Jablanica , Mesna zajedn ica Gornji Stepoš i  Kulturni centar Kruševca.

Informer

Belovodskim Programom je predvidjeno da  Bogojavljenski krtst iz Crkve Lazarice  bude ispraćen u 8 časova i prenet preko Jasike i Kukljina do Bele vode. Takmičenje u Beloj vodi odžače se uz prigodan kultiuno umetnički program, a porsle proglašenja pobednika  na programu je  Trpeza ljubavi.

Istovremeno, u Šavranu, na Rasini, manifestacija počinje ispred crkve Pokrova presvete Bogorodice, uz učešće Streličarskog kluba "Carska strela" i "Vitezove Grada Kruševca", doček Časnog krsta, Osvećenje vode i blagosiljanje plivača. Po proglašenju pobednika plivanja za sve priisutne Šavranu organizuje se Svečani ručak.