22.01.2022.

16:53

Foto: V.N.

Srbija

ŽDRALOVI ZAPOSELI BANATSKA POLJA! Meštani tvrde, samo zbog jedne stvari mogu da dolete i opet U TRENU ODLETE NA JUG (FOTO)

Sivi crnorepi ždralovi, retke i velike ptice selice, po svemu sudeći počele su da se vraćaju na sever, iako su pre nekoliko nedelja poslednje među njima odletele na jug.

Prema rečima meštana Novog Bečeja i Novog Miloševa na čijim poljima se mogu videti u jatima, može lako da se dogodi da ponovo odlete put juga.

Informer

 

- Ukoliko zima ponovo pokaže svoje zube, vlo lako može da se desi da se vrate na jug. Ždralovi su jako prilagodljivi i bukvalno za dva dana mogu da ponovo odlete na jug-kaže poljoprivrednik Radovan Mučalov.

Ždralovima posebno odgovara blizina Slanog Kopova, prirodno zaštićenog područja u Vojvodini, koje se nalazi kod Novog Bečeja. Predstavlja jednu od retkih očuvanih slanih močvara u Srbiji.

Informer

 

- Interesantno je što voda u tom delu ne mrzne, a ždralovima odgovara njeno stanište i zbog izvora hrane. Ima tu raznih vrsta ptica, čak i onih koje su karakteristične za morske obale, a ne za Panonsku niziju-navodi naš sagovornik.

Informer

 

I prvi bokori visibaba zabeleli su se prethodnih dana u baštama i još jednom pokazale da zimske temperature često variraju, toliko da mogu i iskusne ptice da prevare, pa Radovanova prognoza vrlo lako može da se obistini i da sa banatskih polja sivi ždralovi ponovo uhvate zalet za neke toplije krajeve.