23.01.2022.

14:46

Foto: Grad Novi Sad

Srbija

Obeleženo osam decenija od zloglasne Racije mađarskih fašista u Novom Sadu

U znak sećanja na žrtve predstavnici Grada Novog Sada, Vojske Republike Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, Matice romske, ambasada Mađarske, Izraela, SAD, Bugarske i Crne Gore, kao i potomaka žrtava,  položili su vence na spomenik i spustili ih u Dunav.

Pomen u ime Jevrejske zajednice održao je vrhovni Rabin Srbije  Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služili su vikarni Episkop toplički Jerotej i vikarni Episkop mohački g. Damaskin. Pročitano je obraćanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija koji je zbog zdravstvenog stanja bio sprečen da prisustvuje pomenu.

Informer

- Mi pravoslavni Srbi nikada nećemo mađarski narod prepoznavati u licima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira, nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i svi oni koji su spasili živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima. Nadamo se da će uskoro o ovom zločinu nad nevinim stanovništom moći da uče đaci u školama i da će posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima. Negovanje kulture sećanja je naša obaveza i prema precima i prema budućim naraštajima – istakao je patrijarh Porfirije.

Racija mađarskih fašista je sprovedena od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima u južnoj Bačkoj.

U okviru programa na Keju žrtava racije, prigodne kompozicije izveli su Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i Crkveni hor pri Uspenskom hramu „Antifon“, a pomen je takođe održan kod spomen-ploče na Novosadskoj plaži ''Štrand''.