09.02.2022.

14:14

Foto: V.N.

Srbija

UZBUNA U KIKINDI! U kovid sistemu cela ambulanta, svaki drugi pozitivan!

Da bi se izbeglo širenje virusa kod pacijenata koji boluju od drugih bolesti, ali i među zdravstvenim radnicima, Druga zdravstvena ambulanta u Svetosavskoj ulici 53 gotovo je u potpunosti u kovid sistemu.

Trenutno su na ovom mestu dve kontrolne ambulante i jedna za prve preglede koja se nalazi u dvorištu i radi od 7 do 22 časa. Za sada je u istoj zgradi pacijentima koji ne boluju od kovida dostupna samo Stomatološka ambulanta i to isključivo za hitne slučajeve ili one koji su preglede prethodno zakazali.

Informer

 

Kako smo se lično uverili, preopterećenost zdravstvenog sistema i sve više zaraženih zdravstvenih radnika, dovelo je do angažovanja penzionisanih lekara koji menjaju obolele kolege.

- U ovom talasu imamo najviše do sada zaraženih kolega. Teško nam je da se organizujemo, prekovremeno radimo, a često bez slobodnog dana tokom nedelje. Tu smo za pacijente i molimo ih za strpljenje, dajemo zaista sve od sebe. Primetili smo da je u kovid ambulantama u Svetosavskoj i u Mikronaselju identičan broj prvih i kontrolnih pregleda. Zbog toga je otvoren još jedan kontrolni punkt u prizemlju zgrade, a drugi je na spratu koji rade od 7 do 20 časova - kaže glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac.

Svi pacijenti koji nisu kovid pozitivni, a pripadaju Drugoj zdravstvenoj ambulanti, od sada lekarsku pomoć mogu da potraže tokom pre podneva u Medicini rada, a popodne u Prvoj zdravstvenj stanici, tzv. Hitnoj pomoći.

Informer

 
Svaki drugi pozitivan

Broj pregleda odraslih koji sumnjaju da su zaraženi koronom pokazuje da je svaka druga osoba kovid pozitivna. U obe ambulante se prethodnog dana obavilo 364 pregleda, a od tog broja je 119 prvih. Njih 73 bilo je pozitivno na antigenskom testu i 59 na PCR testiranju. U febrilnoj ambulanti pri Dečijem dispanzeru bilo je 170 pregleda, od čega je 58 prvih, a 16 je već bilo pozitivno na antigenskom testiranju.