13.02.2022.

12:17

Foto: V. N.

Srbija

Iz Taraša stiglo najbolje vino

Rekordan broj takmičara, čak 225 vinara, vinogradara i vinarija iz cele Vojvodine prijavilo se ove godine da pokaže svoje uzorke i umeće u pravljenju takozvanog pića bogova.

Vino „Merlo“ Udruženja vinogradara i ljubitelja vina iz Taraša pokazalo je da ovo banatsko selo nije poznato samo Evropskom selu roda. U srcu Banata nalaze i vinogradi koji daju najkavlitetnija pića.

- Vino je nastalo kao proizvod truda celog udruženja. Zadnjih pet godina ozbiljno pristupamo proizvodnji vina koju smo podigli na jedan viši nivo. U Tarašu imamo oko 15 hektara vinograda, uglavnom su u pitanju manji zasadi. Imamo i dosta novih sorti-kabernea, merloa, marselana, rizlinga... Pobedili smo i 2019. sa Najboljim vinom Banata-to je bio moj i proizvod mog drugara Zoltana Kočmaroša. Maštali smo i ranijih godina da pobedimo u Iđošu, bili smo treći ili peti, ali trud se isplatio i pobeda nam puno znači - rekao je Saša Tolmač, predsednik Udruženja vinogradara i ljubitelja vina „Taraki vinogradi“.

Roze vino, nastalo od merloa i  kabernea, iz Udruženja vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša gradski je pobednik na Danima vina.

- Grožđe je izvrsno rodilo i ispostavilo se da su i pristigla vina dobrog kvaliteta. Zadovoljni smo odazivom učesnika - rekao je Marko Mirkonj, predsednik „Šasle“, udruženja koje prezentuje vina na raznim manifestacijama širom zemlje.

Kako to tradicija i običaji nalažu, sva vina su u suret Svetom Trifunu blagosiljali sveštenici kikindske Pravoslavne crkvene opštine, a potom i vinograde po kojima je Iđoš nadaleko poznat.