14.02.2022.

13:44

Foto: Opština Gračanica

Srbija

ULAGANJE U OBRAZOVANJE! Gračanica dobila srednjoškolski centar!

Šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog rekao je da se nada da će učenici i nastavnci iskoristiti Centar na najbolji mogući način.

- Iako su radovi bili usporeni poslednje dve godine zbog pandemije koronavorusa, srećan sam što ovu školu predajem opštini Gračanica. EU je i ranije podržavala sektor obrazovanja, a tako ćemoji nastaviti - kazao je Suniog. 

Informer

Gradonačelnica Gračanice prof. dr Ljiljana Šubarić rekla je da je ova investicija od suštinskog značaja za kvalitet obrazovanja koje je, kako je kazala, osnov razvijenog društva i temelj za budućnost.

Informer

- Naš obrazovni sistem, naši vredni prosvetni radnici, godinama svedoče činjenicu koliko je obrazovanje važno, ono je na ovim prostorima bilo i biće jedan od stubova našeg opstanka ali je uverena sam u to i jedan od stubova našeg napretka i razvoja. Danas je veliki i značajan dan za našu opštinu i za naše preduniverzitetsko obrazovanje. Današnji dan je istorijskog karaktera, polako ali sigurno ostvaruju se snovi generacija - kazala je ona i u ime učenika, roditelja i prosvetnih radnika zahvalila ambasadoru EU Tomasu Sunjogu na doprinosu koji je EU dala da se izgradi ovaj velelepni centar. 

- Obraćam se i roditeljima, što sam i sama, ovim centrom olakšavamo i činimo bezbednijim školovanje naše dece. Kao prosvetni radnik, posebno se obraćam svojim dragim koleginicama i kolegama, sa svima vama godinama vodim razgovore o tome koliko je važno imati kabinetsku nastavu i koliko to znači i profesorima i učenicima. Ovim centrom stvorili smo te uslove - rekla je gradonačelnica Gračanice.

Ona je dodala da su učenici i nastavnici tri srednje škole dobili najbolje uslove za rad i učenje. 

- Gotovo u svakoj prilici, kada su u pitanju takmičenja i putovanja naših učenika, opština je bila podrška. Nema bolje i sigurnije investicije nego ulaganje u obrazovanje i u decu. Nije to samo naša politika, to je naš motiv, to je naša osnovna ideja - rekla je ona.

Opština Gračanica obezbedila je inventar i mobilijar sa svim potrebnim obrazovnim i didaktičkim elementima. U izgradnju Srednjoškolskog centra uloženo je 2,7 miliona evra. Ovaj objekat poseduje ekonomsku katedru za 192 učenika, medicinsku za najviše 384 učenika i gimnazijsku za najviše 312 učenika.

Objekat sadrži i višenamenski prostor, nekoliko laboratorija i sportsku salu, kao i teren za sport na otvorenom.