23.02.2022.

15:00

Foto:

Srbija

U KABINI NASTALA PANIKA, STJUARDESE POČELE DA PLAČU! Ovo se dešavalo u avionu koji se umalo srušio na auto-put u Beogradu

U avionu "Flajdubaija" u petak oko 14 časova na pisti aerodroma "Nikola Tesla" desila se drama, koju su sekunde delile da se pretvori u tragediju.

Let FZ1746 iz Beograda do Dubaija mogao je da bude prekinut svega nekoliko minuta nakon ukrcavanja putnika, jer se letelica “odlepila” od piste suviše kasno.

Stručnjaci kažu da se u praksi avioni poput “boinga 737” i “erbas A319/320” odlepljuju sa beogradskog aerodroma posle nekih 1.400-1.500 m “zaleta”, odnosno negde između polovine i treće četvrtine piste.

Ovaj je išao na let od 3.800 + km i trajanja skoro pet sati, pa se može pretpostaviti da je bio pun goriva i putnika. Logično je da mu je trebalo nešto duže vremena i to ide u prilog pretpostavci da su nameravali da polete sa kraja piste i da su tako proračunali. Međutim, kada su shvatili da su zakasnili, u kabini je nastala panika, stjuardese su počele da plaču, ali desilo se čudo i avion se iščupao – navodi naš izvor.

Činjenice

– Avion koji se umalo srušio u Beogradu je četvrta generacija jednog od najpopularnijih putničkih aviona na svetu “boinga 737”.

– Do danas je napravljeno 10.900 primeraka ove letelice.

– Konkretan primerak je registracije A6-FML, praktično nov avion, proizveden 2019, a isporučen “Flajdubaiju” 2021.

– Konfigurisan je sa 166 putničkih mesta (10 biznis i 156 ekonomska klasa)

Sajtovi koji analiziraju letove na osnovu javno dostupnih informacija sa ADS-B i GPS uređaja, airportia. com i mentourpilot.com, navode da se avion, nakon što je kraj piste jedva preleteo i u narednih 400 metara nastavio postepeno da se penje, popeo samo do visine od 25 metara.

"Boing 737 MAKS" je već bio u žiži javnosti nakon što se ovaj model letelice indonežanskog “Lion-era” i “Etiopijan erlajnsa” srušio 2018. i 2019. godine. Ukupno je poginulo 346 osoba. Osnovni uzrok obe nesreće bila je greška u softveru za stabilnost leta. Posle druge tragedije, američke vazduhoplovne vlasti su zabranile upotrebu modela “737 MAKS” i zabrana je trajala 20 meseci dok se greške ne uklone.

"Boing" je do sada isporučio manje od 700 modela “737 MAKS”, a poručeno je 4.800.

Pre nekoliko meseci, “Flajdubai” “737 MAKS” je krenuo na poletanje u Varšavi, a da nije dobio dozvolu. Srećom, kontrola letenja je na vreme uvidela i zatražila da se let prekine, tako da je nesreća izbegnuta jer je drugi avion trebalo da sleti na pistu koja se ukrštala sa onom na kojoj je bio “Flajdubai”.

Posada sama donela odluku da uzleti kasno

U Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) za Objektiv potvrđuju naše navode i ističu da je posada vazduhoplova nakon izdate “instrukcije za voženje” u cilju poletanja u smeru 300, sama izabrala spojnicu D za izlazak na poletno-sletnu stazu radi poletanja u odobrenom smeru.

Poletanje je izvršeno u 13.48, a neposredno nakon poletanja vazduhoplova kompanije “Er Srbija” na liniji Beograd-Tivat, čija je posada takođe koristila spojnicu D za izlazak na poletno-sletnu stazu i poletanje u smeru 300. Deklarisane dužine za poletanje dostupne su u vazduhoplovnim publikacijama koje posade koriste, kao i na signalizaciji uz stazu.

Oni napominju da je upravljanje avionom isključivo u nadležnosti posade i da se obavlja u skladu sa kompanijskim procedurama, uzimajući u obzir performanse vazduhoplova i raspoloživu dužinu poletno-sletne staze. U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije navode da su povodom ovog slučaja preduzeli vanredni inspekcijski nadzor.

Po okončanju procesa, Direktorat će raspolagati sa više informacija – kazali su u ovom telu. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore u “Flajdubaiju”.

Bonus video: