26.02.2022.

17:54

Foto: V.N.

Srbija

VASILIJE JE BIO RATNIK S PALETOM U RUCI! Ruski slikar Vasilije Polenov borio se sa Srbima protiv Turaka, SRBIJA GA NIJE ZABORAVILA (FOTO)

Sa stotinama ruskih dobrovoljaca 1876. godine došao je u Srbiju kako bi slovenskoj braći na Balkanu pomogao u borbi protiv Osmanskog carstva.

Predstavljanjem izložbe u Kulturnom centru Kikinde “Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju” otvorena je jedna od zajedničkih stranica srpsko-ruske istorije. Ne zaboravlja se uloga ruskih dobrovoljaca u oslobađanju Srbije od Osmanskog carstva u srpsko-turskim ratovima druge polovine 19. veka, nakon kojih je usledilo priznavanje srpske nezavisnosti na Berlinskom kongresu.

Informer

 

To je bio ujedno jedinstveni događaj u istoriji ruskog naroda, koji je, vođen solidarnošću, stvorio fenomen vojnog dobrovoljstva, nezavisnog od države, a koje je podržalo građansko društvo, njegovi istaknuti intelektualci iz redova umetničke, vojne i naučne elite. Jedan od njih bio je i Vasilije Polenov, mladi slikar koji je u Beograd stigao 24. septembra 1876. godine.

-Za Rusiju Kikinda je jako bitan grad jer je tu postojao Ruski devojački institut. Ovo nije samo priča o ruskoj emigraciji, izložba je vezana i za formiranje moderne srpske države, ali i za Vasilija Polenova koji je u Srbiju došao kao vrlo mlad slikar, a potom postao i ratnik. Ovo je izložba skica koje je crtao u formi dnevnika na svom putu od Beograda do ratišta-rekla je prilikom otvaranja izložbe njena autorka prof. dr Irina Antanasijevič.

Informer

 

Izložba crteža i slika Vasilija Polenova nastalih tokom umetnikovog boravka u Srbiji pripadaju kolekciji Spomen-muzeja Polenovo. Umetnik je crteže manjih formata radio na licu mesta, pretežno olovkom.

- Na crtežima je veoma izražena lepota pejzaža, po čemu je Polenov prepoznatljiv. Skoro da i nema strašnih ratnih prizora, osim dve slike, od kojih jedna prikazuje jezive događaje-glave na kočevima- navodi Antanasijevič.

Informer

 

Iako je kratko boravio u Srbiji (od 24. septembra do 23. novembra 1876. Srpsko-turski rat završio se početkom novembra), Polenov je za zasluge na ratištu nagrađen medaljom “Za hrabrost”, Svedočanstvom o hrabrosti i učešću u bitkama od 7. do 9. oktobra i zlatnim Ordenom Takovskog krsta.

Izložba u kikindskom Kulturnom centru organizovana je u saradnji s Ruskim domom u Beogradu i predstavlja nastavak saradnje ove ustanove sa gradom Kikinda u oblasti kulture, obrazovanja i nauke koji je krunisan potpisivanjem sporazuma u Gradskoj kući.