02.03.2022.

12:11

Foto: Z.G.

Srbija

IZ NEMAČKE STIGLO VREDNO PRIZNANJE! Užičkom Lapidarijumu nagrada za očuvanje rimskog nasleđa (FOTO)

Prema rečima Slavice Stefanović, direktorke Narodnog muzeja Užice projekat “Ister” realizuje se pod okriljem Dunavskog tradicionalnog programa i ima za cilj povezaivanje rimskog kulturnog nasleđa kroz ponovno otkrivanje i kreiranje mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona, kao ključnog pokretača u promociji teritorijalnog razvoja.

Informer

 

Ona kaže da projekat, koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, podrazumeva upotrebu novih tehnologija za bolju vidljivost valorizaciju kulturnih ruta nedovoljno istraženog i neiskorišćenog rimskog nasleđa i izgradnju kapaciteta institucija Dunavskog regiona. U projekat je uključen veliki broj projektnih partnera, odnosno organizacija i institucija iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a iz Srbije Regionalna agencija za razvoj i Evropske Integracije Beograd (RAREI).

Informer

 

- Na osnovu preporuka RAREI Beograd, Narodni muzej Užice aplicirao je na Međunarodnom konkursu ISTER IBP AWARDS za dodelu nagrade čije je svrha i cilj da se prepoznaju i podrže najbolje međunarodne inovativne prakse iz oblasti zaštite, očuvanja, promocije, valorizacije, održivog korišćenja i upotrebe rimskog kulturnog nasleđa.

U konkurenciji sa Carskom palatom Sirmijum iz Sremske Mitrovice i Mađarskim Nacionalnim muzejom sa vilom Romana Balaca Narodni muzej Užice je dobio priznanje u kategoriji zaštite i očuvanja rimskog kulturnog nasleđa, za projekat “Zaštita i očuvanje rimskih spomenika u Lapidarijumu” – kaže Slavica Stefanović, koja je u ime Narodnog muzeja Užice primila nagradu.

Informer

 

U užičkom Lapidarijumu predstavljeni su antički spomenici koji pripadaju drugoj polovini 2. veka i 3. veku, kao i prvoj polovini 4. veka. Izloženi spomenici potiču sa terena iz okoline  Kosjerića, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja.

U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice Istočne provincije Dalmacije. Izložena su 23 nadgrobna spomenika (cipusi, kocke i stele), žrtvenici, slobodne figure lavova, korintski kapitel i fragmenti mermernih antičkih stubova.