05.03.2022.

10:51

Foto: N.B.

Srbija

NEVEROVATNA AVANTURA, PEŠICE PREKO ZALEĐENOG BAJKALA! Sa Dalekog istoka Ivan Mladenović poslao poruku ČITAOCIMA INFORMERA

- Lajt-motiv moje avanture je poznata narodna poslovica sa tog podučja: ‘’Ko jednom popije vode sa Bajkala, obavezno mora doći i drugi put!’’ Ta žeđ u mom slučaju postala je neizdrživa i po svaku cenu morao sam poći na dalek put! Krenuo sam preksinoć iz mog Šida do Bajkala.

Moja ekspedicija preko zaleđenog Bajkalskog jezera počinje na njegovom krajnjem jugu, u mestu Kultuk, a cilj mi je grad Njižnjeangarsk. Između njih je 650 kilmetara leda debljine od 40 centimetara do jednog metra, koji može izdržati vozila težine 15 tona, priča za ‘’Informer’’ poznati Šiđanin, koji će, sledeći svoj moto ‘’Putovati sporo-živeti putujući’’, zaleđeno jezero preći pešice, vukući sanke za hranom, šatorom i svim potrepštinama.

Na avanturi u trajanju od predviđenih 20 dana čekaju ga brojni izazovi, niske temperature od minus 10 pa naniže i izuzetno jaki vetrovi sa kojima će se uhvatiti u koštac.

Informer

 

U kratkoj prepisci, koju je novinar ‘’Informera’’ ostvario preko vibera, saznali smo da je sve u redu, noćna temperatura je minus 20, dok je dnevna, samo kratkotrajno minus četiri i potom brzo pada na minus deset.

‘’Pozdrav čitaocima, sve je OK, uhvatio sam signal, nemam pojma odakle’’, stoji u Ivanovoj poruci za naš list.

Čuven po humanitarnim akcijama

Inače, bivši rukometaš, odlično fizički i mentalno pripremljen, Ivan je nadaleko čuven po svojim humanitarnim akcijama sa ciljem prikupljanja sredstava za decu obolelu od teških bolesti.

Iza njega je nekoliko dugih putovanja, biciklom do Pekinga i Moskve, peške do Hilandara, kada je preko Fondacije ‘’Budi human’’ prikupio 10.000 evra za lečenja dečaka obolelog od raka.

Prošle godine uspešno je okončao svoj humanitarni put do Jerusalima, idući pešice sa improvizovanim kolicima.