09.03.2022.

13:32

Foto: Toppress

Srbija

NIŠTA NIJE KAO VERIN HLEB! Mesi ga dva dana, otkriva recept zbog čega je drugačiji i poseban (FOTO)

Ipak u jednom domaćinstvu nadomak Topole skoro svakoga dana dvorištem se širi miris hleba i to ne bilo kakvog. Domaćica Vera Lazarević priprema poseban hleb i to dva dana a receptura nije ni malo jednostavna.

Informer

 

Drugačiji je, komplikovaniji ali meni ništa ne pada teško jer volim to da radim. Ovaj hleb se mesi dva dana. Prethodan dan se zamesi testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći pravljeni kvasac koji je napravljen od ražanog brašna, to je pre svega jedan zdrav hleb, domaći i veoma ukusan“, kaže za TopPres, Vera Lazarević iz Topolskog zaseoka Vaganac.

Informer

 

Prema rečima ove domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele.  Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i  da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.

Informer

 

„Osim drugačijeg ukusa on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje. Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili, prenoći u frižideru, a onda neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati. Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus“, objašnjava Vera.

Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni Smederevca.