10.03.2022.

19:44

Foto: V.N

Srbija

Kikinda dobila novi zgradu Centra za mikrobiologiju (FOTO)

Na današnji dan pre dve godine u Kikindi je potvrđen prvi slučaj zaraze kovidom 19. Od tada je još 15.000 registrovanih Kikinđana bilo inficirano ovim virusom, a 27.000 njih je vakcinisano, što je još uvek veoma malo, rekla je direktorka Zavoda za javno zdravlje Kikinda, dr Sandra Radlović

- Virus još nismo pobedili i najverovatnije je da će vremenom postati endemski soj. Nije još uvek kraj pandemije. Broj novozaraženih opada iz nedelje u nedelju. Na dnevnom nivou je do 20 novootkrivenih slučajeva kovida i među njima je najviše nevaksinisanih osoba. U Opštoj bolnici je na današnji dan 5 hospitalizovanih pacijenata od kojih je jedan na respiratoru. Trenutno je 370 aktivno obolelih - rekla je dr Radlović.

Ona je naglasila da je ulaganje u zdravstveni sistem veoma važno, jer je na površini od 700 kvadratnih metara Kikinda nedavno dobila novu zgradu Centra za mikrobiologiju, koja je bila smeštena u objektu Opšte bonice.

Informer

Dr Sandra Radlović

- Visokospecijalizovani stručnjaci i vrhunska oprema nikada nisu manjkali mikrobiološkoj laboratoriji u Kikindi. Međutim, nedostatak adekvatnog prostora u kojoj će raditi nailazao je na niz problema u vezi sa akreditacijom i zadovoljavanjem visokih standarda kvaliteta rada koji je neophodan za rad sa humanim uzorcima - rekla je epidemiolog, dr Sandra Radlović, direktorka ZZJZ Kikinda.

- Završetkom mikrobiološke laboratorije zaokružili smo jednu celinu. Nadam se da ćemo kao i do sada biti podrška svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji severnobanatskog okruga koju Zavod za javno zdravlje Kikinda pokriva - rekla je dr Radlović.

Informer

Centar za mikrobiologiju podeljen je na tri sektora: Kliničku mikrobiologiju, sanitarnu i odeljenje
Molekularne dijagnostike sa PCR dijagnostikom. Izgradnja ove zgrada otpočela je krajem 2019. godine i nedavno je završena. Vrednost radova iznosila je 65 miliona dinara, a jednu trećinu donirala je pokrajinska Vlada.

- Za prethodne dve godine pandemije videli smo koliko je ulaganje u novu opremu, vakcine, nove lekove, izgradnja laboratorija, bolnica, neophodno investoranje u zdravstveni sistem - istakla je dr Radlović.

Bonus video: