11.03.2022.

14:45

Foto: Olaf&McAteerOffice

Srbija

EU DODELILA NEPOVRATNA SREDSTVA ZA OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE! Majdanpek za dva projekta izborio najviše para!

Lokalne samouprave uložiće 20% procenata sopstvenih sredstava kao dodatno sufinansiranje za realizaciju projekata za koje su konkirisali.

,, Nezaobilazni deo za nas je razgovor sa svim partnerskim zemljama o perspektivama za svetliju budućnost. Ekonosmki razvoj i unapređenje lokalne infrastrukture su osnovni deo te saradnje i tome težimo kad je Srbija u pitanju. EU se trudi da Srbiji pomogne ne samo da očuva svoje kulturno nasleđe već i unapredi svoju turističku pondu koja znatno doprinosi ekonomskom rastu , posebno u svetlu negatovnog uticaja pandemije COVID 19.

Informer

 

Ponosni smo što smo uspeli da pomognemo rekonstrukciju Golubačke tvrđave i što možemo da pomognemo radove na objektima uz tok Dunava i Istočnoj Srbiji, za Informer .rs kaže Emanul Žiofre šef Delegacije EU u Republici Srbiji.

Od svih gradova i Opština , Majdanpečka je dobila najveća sredstava EU kao nosilac dva projekta za koja je aplicirala. Ukupna vrednost je 175.000 evra . Jedan projekat vredan je 99 hiljada evra namenjen za uređenje pešačke staze do Trajanove table, kulturno istorijskog spomenika iz Rimskog doba uklesanog u litice Đerdapske klisure, koja je trenutno vidljiva treutno sa reke.

Drugi projekat je vrednosti 75.000 evra predviđena za uređenje velike turističke pijace u Donjem Milanovcu po kojoj bi trebalo postaviti 32 drvena kioska u kojima bi poljoprivrednici i zanatlije prodavlali stranim i domaćim turistima svoje tradicionalne proizvode. Pijaca je planirana da se nađe u blizini pristaništa na Dunavu , Turističko informacionog centra i Centra za posetioce Nacionalnog parka ,,Đerdap,,.

Informer

 

Za multi partenrski projekat koji vodi Opština Negotin, uključeni su TO Negotin , Muzej Krajine i Regionalna agecija za razvoj Istočne Srbije.

Projekat je vrednosti od 99.000 evra i deo sredstava biće iskorišćen za rekonstrukciju mokrog čvora u Muzeju Mokranjčeve kuće kao i renoviranje TI centra .

Grad Zaječar koji nema smeštajne kapacitete moći će da računa na sredstva od 79 hiljada evara za završetak radova na Omladinskom kampu koji se nalazi u spomen parku ,,Šuma Kraljevica,, u kome bi se ubuduće smeštali učesnici različitih kulturnih, sportskih, obrazovnih, muzičkih, omladinskih i drugih Manifestacija koje grad organizje.

Što se tiče gradova Doneg Podunavlja, EU je za Opština Golubac opredelila sredstava od 100.000 hiljada evra kojima bi se adaptirao Turistički info centar, Gradski trg na kome bi se tokom letnje sezone izlagali radovi i održavale prodajne Mnifestacije i sajmovi sa prouzvodima lokalnih poljoprivrednikai zanatlija. Takođe je u planu da se uz pomoć projekta razvije nov turistički proizvod nematerijalnnog kultrunog naleđa ovoga kraja, u vidu oživljavanja Đerdapskih mitova i
legendi.

Informer

 

Za Opštini Kladovo planirana sredstava su u visini od 78.000 evra za uređenje pristupa istorijskom zdanju tvrđave Fetislam koja se već rekonstruiše u drugoj komponenti krz projekat #EU zaTebe-za kulturno nasleđe i tuirizam.Takođe je palnairano povezivanje ove Opštine sa međunarodnim biciklističkim rutama Eurovelo 6 i 13 .

Opština Veliko Gradište dobiće 56.000 hljada evra za akciju nazvanu ,,KulTura na točkovima,, projekat koji se naslanja na njihove predhodne aktivnosti a sve u cilju dobre promocije turističke ponude za najmanje tri kultuirno-istorijska spomenika.

Tvrđave Ram i Golubac i rimski kompleks Viminacijum. Uz to u panu je između ostalog i uvođenje integrisanog sistema rezervacija smeštaja i kategorizacija Velikog Gradišta kao atraktivne turističke destinacije i modernizacija internet
sajta.

I Smederevskoj Opštini je oprdeljena suma od 65.000 evra kojom će se postviti TI Centar u Smederevskoj tvrđavi koju godišnje u proseku poseti oko 40.000 posetilaca , pa bi kroz projekta postavljanja Informacionog centra pored prodaje karata i brošura turisti lmali priliku da dobiju sve neophodne informacije o turističkoj ponudi smederevskog regiona i Donjeg podunavlja.