15.03.2022.

16:21

Foto: Z.G.

Srbija

TARA JE PRIRODNA APOTEKA! U svojim nedrima krije mnoštvo lekovitih biljaka, SADA ZNAMO SVE O NJIMA (FOTO)

Uz svu tu lepotu nepregledno prostranstvo, šumom prebogate planine koju zovu "pluća Srbije", krije i mnoštvo lekovitih biljaka. O kakvim biljkama je reč opisala je dr Dragica Vilotić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, u monografiji “Lekovite biljke Nacionalnog parka Tara”.

– Autorka je utvrdila postojanje većeg broja lekovitih biljaka, od kojih je 158 vrsta iz 63 familije detaljno opisala i ilustrovala originalnim fotografijama.

U opisu svake pored latinskog naziva dato je ime na srpskom jeziku, takozvani narodni naziv, kao i lokalni koji se koriste na istraživanom području – piše u recenziji knjige dr Mirjana Šijačić Nikolić.

Informer

 

Mnogi naučnici su istraživali Taru i ova monografija je do sada prvo sveobuhvatno delo o lekovitim biljkama Tare.

Obuhvaćene biljke su prema lekovitosti podeljene u pet kategorija. Na primer u prvoj kategoriji je nisko drvo krušina (čija se lekovita mlada kora osušena koristi kod hemoroida i crevnih zatvora), kleka, sa svojim iglicama (pomaže kod stomačnih tegoba, nazeba i kašlja), divlja ruža (njen lekovit plod pun vitamina C jača organizam), crna zova (od plodova se prave džemovi koji se koriste kao diuretici, a čaj od cveta ublažava gripozna stanja), šumska lipa (čaj od njenog cveta upotrebljava se za umirenje kašlja, kod povišenog krvnog pritiska i za nervno smirenje).

Posebno lekovit je i crni bor (dostiže visinu do 40 metara, a starost od više stotina godina), čiji osušeni izbojci u vidu čaja pomažu kod kašlja, hroničnog bronhitisa i kao diuretik, dok se mladi borovi pupoljci kuvani u mleku i vinu koriste za lečenje kožnih bolesti i reume. Кod Pančićeve omorike (u narodu zvane omora, srpska smrča) lekoviti su mladi svetlozeleni izbojci, od kojih se prave melemi za lečenje rana, kupke za reumatizam i čaj kod upale pluća.

Informer

 

Među zeljastim biljkama s Tare naročitom lekovitošću ističu se hajdučka trava, petrovac, pirevina, kaćunak, biljka rusa... Lincura može da pomogne kod upale vena, a njen čaj boljem varenju. Sok dobijen iz lista zelenike, retke vrste, koristi se u lečenju bolesti jetre, dok bukva daje katran pogodan za lečenje šuge, ekcema i peruti. Vrlo su lekoviti i crni slez, podbel, kamilica, matičnjak, vranilova trava (divlji origano), jaglika, gavez, maslačak, kopriva, divizma i drugo bilje sa Tare.

Informer

 

Lekovitost ima I kitnjak, vrsta hrasta visokog stabla. Кod njega su lekoviti kora i plod-žir. Čaj od kore kitnjaka odličan je protivotrov kod trovanja otrovnim biljkama i gljivama. Autorka Dragica Vilotić u predgovoru pominje zaslužne istraživače flore Tare (poseban doprinos dr Milovana Gajića) i navodi da je jedna od namena publikacije da se više sazna o značaju i upotrebnoj vrednosti lekovitog bilja ove planine.

Informer

 

– Moja prva terenska istraživanja potiču sa Tare i mojim odlaskom u penziju završavaju se ovom publikacijom na Tari – napisala je Dragica Vilotić.