19.03.2022.

13:17

Foto: printscreen

Srbija

GORICA IMA ZLATNE RUKE, A NJEN DOM IZGLEDA KAO IZ BAJKE! Pogledajte unikatne radove od kojih zastaje dah (FOTO)

Reč je o stolnjacima, goblenima, nadstoljnacima i drugim platnenim stvarima, na kojima je mogao da se uradi neki vez.

Pored vezenih ručnih radova, ona ima i pletene komade odeće, najviše prsluke, preko 20 komada, pa bluze, ali i heklane stvari.

Mnogo stolnjaka i drugih ukrasnih komada za kuću, bez kojih ranijih godina ni jedan dom u Srbiji nije mogao da se zamisli, naleze se u njenom domaćinstvu, ali većina ipak stoji u ormarima.

- Još kao devojčica u rodnom Novom selu kod Surdulice, počela sam da vezem, heklam i pletem. To je ranije svaka devojčica morala da zna, ali ja sam to prvenstveno radila iz ljubavi, ne zbog moranja.Od svih tih veština, ljubav prema vezu se nekako izdvojila, pa sam te stvari najviše i radila. Kupovala sam novine sa šemama, dobijala na pokolon od prijatelja, i odatle skidala šare koje sam vezla. Prvu stvar koju sam izvezla bila je, da tako kažem krpa, sa čuvenim natpisom "Kuvarice manje zbori, da ti ručak ne zagori" – sa smehoim priča Gorica.

Dodaje da su se vremena mnogo promeniila i da danas ovakvi ručni radovi nemaju neko mesto u modernim domovima.

- To su sve unikatni radovi, neke šare sam sama smišljala. Vezla sam na svim stvarima za domaćinstvo. Sada ne vezem, jer mi je vid popustio, ali ranije, odmor posle posla bio mi je vez, heklanje i pletenje. Sa ove vremenske distance gledano, ne znam odakle mi toliko koncetracije, volje i ideja, kako sam sve to uspevala, ali mladost nosi sve, pa i ovakve radove.

- Dosta tih stvari za domaćinstvo poklonila sam snajkama, a nekad u vreme sankcija, kad nije bilo ničeg da se kupi, nosila sma ih prijateljima kao poklon u raznim prilikama - kaže Gorica.

Ona dodaje da su ondašnja industrija, pa i trgovine, pratile navike žena, te se u svakoj radnji mogao kupiti konac za vez, heklanje i pletenje.

Vremena su se promenila, tako da danas retko ko veze, plete i hekla, što zbog tekstilne industrije sa istoka, čiji su jeftini predmeti i na našem tržištu, ali i zbog nedostatka vremena i užurbanog načina života.

Bonus video: