26.03.2022.

12:31

Foto: informer

Srbija

IZBEGLI SRBI U GRAČANICI DOČEKALI BOLJE DANE! Limene kontejnere u kojima su godinama živeli zameniće NOVIM STANOVIMA (VIDEO)

Nedavno je opština Gračanica potpisala ugovor sa Danskim savetom za izbeglice o izgradnji 34 stambene jedinice koje će finansirati Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija EU u Prištini.

Dok se zgrada u Suvom Dolu ne završi, dosadašnji stanovnici kontejnerskog naselja živeće u stanovima, a troškove kirije plaćaće Danski savet za izbeglice.

Radnici Ekologije u Gračanici počeli su sa uklanjanjem limenih kontejnera i drugih improvizovanih kuća u kojima su od 2004. godine živele mnoge interno raseljene porodice.

Informer

 

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić kazala je prilikom obilaska kontejnerskog naselja da su ove porodice 18 godina živele u nehumanim uslovima.

- Svi ovi ljudi za sada će dobiti privremeni smeštaj, a onda i stan. Dobiće i određene ekonomske pakete pomoći. Ovo je veliki dan za Gračanicu i sve nas. Presrećna sam i hvala Ministarstvu za zajednice i povratak, Danskom savetu i EU, kazala je ona i dodala da će porodice koje budu želele da pokrenu svoj biznis od opštine Gračanica dobiti pomoć.

Informer

 

Dušanka Cvejić (75) od 2004. godine živela je u metalnom kontejneru. Sve do danas mislila je da neće dočekati lepe vesti o krovu nad glavom.

- Izbegla sam bez ičega... Ovde sam od 17. marta, izbegla sam iz Lipljana. Ovo mi je najsrećniji dan u životu. Gradonačelnica Ljiljana Šubarić je uložila maksimalni napor da reši ovaj problem i danas smo dočekali da se ugasi poslednji izbeglički kamp, kazala je ona.

Dve nove zgrade sa svim pratećim infrastrukturnim obejktima biće izgrađene u Suvom Dolu. Tu će stanove dobiti izbegličke porodice.