31.03.2022.

14:08

Foto: Narcisa Božić

Srbija

DABRICA IZ ZASAVICE POSLATA U BEOGRAD NA NAUČNU OBRADU, prilikom pregleda profesori došli do SENZACIONALNOG OTKRIĆA (FOTO)

- Naš dugogodišnji saradnik prof. dr Dušan Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu pre izvesnog vremena preneo je skotnu dabricu na naučnu obradu. Naime, mi u rezervatu primetili smo neobično krupnu jedinku dabra za koju nismo mogli odrediti pol, jer su kod ovih životinja polne karakteristike veoma skrivene. Obavestili smo profesora Ćirovića, koji se bavi istraživanjem ove vrste - priča za Informer.rs upravnik rezervata Slobodan Simić, zaljubljenik u dabrove, najveće graditelje u prirodi.

Informer

 

Naučnom obradom ustanovilo se da se radi o skotnoj dabrici, težine 32 kilograma, koja nosi dva
mladunčeta!

Radi daljeg posmatranja i praćenja njenog kretanja stručna ekipa sa Biološkog fakulteta pokušala je da životinju osposobi uređajima za praćenje, ali im to, na njihovu žalost, nije pošlo za rukom. Dabrici se očigledno ta ideja nije dopala, te je uređaj ubrzo skinula sa glave!

Dabrovi su kao ugrožena evropska vrsta vraćeni 2004.godine u Srbiju, na Baru Zasavica, u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Specijalnog rezervata prirode i Biološkog fakulteta u Beogradu.

Početkom 20.veka dabrovi su potpuno nestali sa ovih prostora, izlovljavanjem zbog krzna i produkta žlezda, od kojih su se nekada pravili parfemi.

Informer

Donacijom iz Bavarske na Zasavicu su tada donete četiri porodice dabrova sa 15 jedinki, dok se sada njihova popluacija učetvorostručila-15 porodica sa 60 jedinki naseljava rezervat.

- Za ovih 18 godina dabrovi su se raselili duž Save do Jadra i Drine, a viđeni su čak i na Moravi i pritokama. Ovde kod nas u okolini izgradili su dvadesetak humki i više od deset brana, od kojih je svakako najgrandioznija kod Batara , dužine 50 metara, pravljena pet meseci, u koju su vredni graditelji ugradili 30 kubika drveta! – kaže Simić, koji je sa sadnicima ovoj turističkoj atrakciji Zasavice podigao spomenik.

Bonus video: