31.03.2022.

22:38

Foto:

Srbija

Da li ste čuli za "zeleni rudnik" u Srbiji?! Pozicionira nas među lidere Evrope!

Povećano prisustvo Kine u regionu je pozdravljeno kako od političara tako i šire javnosti. Srbija predstavlja glavnog partnera Kine na Zapadnom Balkanu. Pored političke podrške koju je Srbija dobila od Kine na polju međunarodnih odnosa, zabeležen je i porast ulaganja koja iz Kine stižu u Srbiju.

Proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata dnevno. Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi. 

Ovaj rudnik je izuzetno važan za Bor i ceo istok Srbije

Važno je imati u vidu da je 2018. godine prosečna plata u Boru bila 68 hiljada, a danas je 98.200. Kvadrat stana je porastao, kao i broj zaposlenih, rudna renta takođe. Sve je preduzeto da bi se zaštitila životna sredina, ali ono što je još važnije, Srbija će, iza Poljske, postati drugi proizvođač bakra u Evropi. Istok Srbije ima sjajnu budućnost, sve ono što je izgledalo nemoguće pre nekoliko godina, danas je ostvarivo, i što je najvažnije ljudi koji su napuštali ovaj kraj mogu da se vrate u Srbiju.

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na honghoškoj berzi za 8,2%. 

Od početka pandemije korona virusa Kinu se pokazala kao jednan od najvažnijih partnera u borbi protiv epidemije u našoj zemlji. U aprilu 2020. godine u okviru Poliklinike Kliničkog centra Srbije u Beogradu otvorena je laboratorija "Vatreno oko" za testiranje na virus korona, koja je izgrađena kao donacija Pekinškog instituta za genetska istraživanja (BGI).

Iste godine je u Nišu na jugu Srbije otvorena druga laboratorija, kao donacija BGI-a i kineske kompanije "Ziđin".

Uz to, Srbija je i najveći broj vakcina kupila upravo od Kine.

Dalje prijateljstvo između Srbije i Kine biće razvijano na već postojećim političkim vezama, na vezama između srpske privrede i kineskih investitora, kao i na budućim zajedničkim političkim i ekonomskim projektima.