08.04.2022.

11:48

Foto: V.J.

Srbija

HAVARIJA SKORO REKONSTRUISANE TOPLANE U MAJDANPEKU! Otkazao glavi kotao na sečku, još se utvrđuje NASTALA ŠTETA

Glavni kotao za zagrevanje stanova koji koristi nov energent drvnu sečku , dopremljen iz Litvanije, nakon rekostrukcije Toplane stare preko tri decenije, od pre destak dana je u kvaru.

,, Mi smo nakon rekonstrukcije krenuli da pratimo sve trendove najsavremenije tehnologije koja se koristi u Toplanama koje su prešle na biomasu, ekonomičniji i u ekološkom smislu mnogo bolji način
centralnog grejanja. Sve je dobro išlo dok su Litvanci upravljali kotlom.

Informer

 

Tada nismo imali uvid u to i bili smo izuzeti iz poslova kada je rad kotla u pitanju. Sada je to preduzeće u stečaju i nadzor je preuzela jedna Beogradska firma, koja je trebalo da obavi i tehnički prijem u eksperimenatnom projektu. Zašto i kako je došlo do havarije novog kotla nije nam pozanato, kao ni kolika je pričinjena šteta dok nadležna komisija to ne utvrdi , za Informer kaže Đorđe Roškić, direktor JKP,,Majdanpek,,.

Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije u trogodišnju rekonstrukciju Tolane u Majdanpeku uložila je preko 4. milona evra. Pa su i očekivanja Majdanpečana bila veoma velika, kada je nov način rada Toplane u pitanju. Jer je prelaskom na biomasu omogućeno je zdravije i jeftinije grejanje ali i mogućnost da stanovi budu grejani i noćnim režimom.

Informer

 

,, Sreća naša što se ovo nije desilo u jeku kada su mrazevi i hladnoće velike u ovim krajevima. Grejanja nemamo samo par dana ali dnevne temperture su visoke pa je podnošljivo, mada u večernjim satima u Majdnapku je uvek jako hladno. Kažu da se istopila unutrašnjost glavnog kotla na sečku, pa sada uključuju po malo alternativni manji kotao na mazut, koga koliko čujem nisu imali dovoljno.

Pitanje je i kakvog je kvaliteta bila drvna sečka. Ko bi to znao. Taman smo se ponadali da su problemi sa grejanjem konačno rešeni, ali opet nastaju novi, kaže meštanin Majdanpeka čiji se stan zagreva preko gradske Tolane.

Informer

 

Kako najavljuju nadležni u JKP ,,Majdanpek,, očekuje se dolazak nadležnih firme koja je preuzela odgovornost nad upravljanjem glavnog kotla, kako bi se kvar što pre sanirao.