13.04.2022.

17:29

Foto: N. Đ.

Srbija

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA U SUBOTICI! Izložbom "Traganje za verom" otvorena 31. Nedelja pravoslavlja

Sveštenik SPC-a Dušan Đukić, otvorio je manifestaciju, uz blagoslove vladike Bačkog Irineja, koji je više puta besedio na duhovnim tribinama u Srspkom kulturnom centru.

Đukić je podsetio da je vreme časnog posta, da se tokom ovih dana u crkvenim hramovima neprekidno čita molitva Svetog Jefrema.

- Vaskrsenje Gospodnje dočekujemo s tim molitvama i mislima o porodičnoj slozi - rekao je prilikom otvaranja manifestacije i izložbe "Traganje za verom", uputivši poruku zahvalnosti umetnicima koji ne štede svoj trud i ljubav, da bi stvarali i poklanjali svoja umetnička dela.

Informer

Autor izložbe "Traganje za verom" Stevan J. Mićić, priznati beogradski i srpski arhitekta, majstor crteža, izložio je 43 crteža ugljem i pastele, iz zbirke crteža manastira po Srbiji i Atosu. O izložbi je govorio i Dragomir Acović, arhitekta i naš vodeći heraldičar.

- Moja putovanja po Srbiji, Svetoj Gori i Evropi, utkana su u ovu zbirku i izložbu. Svoje duboke ekspresije predstavio sam ovim radovima, želeći da prenesem svoja najdublja i iskreno proživljena osećanja, kao svoj pečat. Sveta Gora je u mom iskustvu, moje traganje za verom, a talenat preko crteža dobio sam kao Božji dar, da pokažem svoje emocije i svet kako ga vidim, dok su centralni motivi izložbe pasteli, više nego crteži - rekao je pored ostalog, autor Mićić.

Član Gradskog veća za privredu Srđan Samardžić, obratio se posetiocima izložbe porukom, da u subotičkoj Zadužbini i domaćinskoj kući iz 1888. godine, u kojoj se sabira srpski narod, još od 1916. godine, od kada je pod staranjem SPC-a, organizuju se 30 godina susrtei sa vrednim autorima i njihovim delima, na istorijskim, književnim i duhovnim tribinama.

- Danas nam je potrebno jedinstvo u vrednostima i miru - istakao je Samardžić, dodajući da ova manifestacija već tri decenije istrajava u Subotici.

Informer

Čitave sedmice, do 17. aprila u Zadužbini će se održavati kulturno istorijske i duhovne tribine, organizovano je 7 programa... Večeras će biti predstavljen zbornik radova "Eparhija Bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve", a plod je međunarodnog naučnog skupa, povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti srpske Pravoslavne crkve.

Informer

O zborniku radova govoriće dr Boris Stojkovski, docent  Filozofskog  fakulteta u Novom Sadu, na odseku za istoriju u oblasti medijavistike, dr Svetozar Boškov, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dr Predrag Vajagić, profesor istorije, autor više stručnih udžbenika.

Bonus video: