14.04.2022.

16:51

Foto: R. B.

Srbija

TRADICIJA SE NASTAVLJA! Društvo "Dobra narav" uoči Vrbice darovalo decu odećom i obućom (FOTO)

U poslednje dve godine iz epidemiološke situacije nisu imali tardicionalnu zabavu devetog udana po Božiću, na kojoj su godinama prikupljali novac za kupovinu odeće deci, ali su uz pomoć svojih članova i simpatizera prikupljali određena novčana sredstva i kupili odeću i obuću dobroj deci koja su i najbolji đaci u školama. Istovremeno, nastavlja se i tradicija obezbeđivanja kompletne toalete najboljim kruševačkim maturantima.

Prošle godine, uoči Vrbice, darove je dobilo 55-oro dece iz svih kruševačkih osnovnih škola. Ove godine, darovima se obradovalo 33 dece, a uručili su im predstavnici Društva, koje predvodi predsednik Zvonko Rajković.

Inače, ovo kruševačko humanitarno društvo, jedinstveno u svetu, osnovano je davne 1929. godine, na Svetog Tomu, a osnivači su bile ugledne kafedžije, trgovci i zanatlije iz Kruševca.

Osnovali su ga na najbaksuzniji dan u godini, da bi zbijali šale i oterivali maler. Društvo danas broji preko 2.000 članova, a od 2000. godine do danas oodećom i obućom darovano je baš tolkiko dobre dece, kaže nam Zvonko Rajković, predsednik Društva baksuza, ugursuza i namćora "Dobra narav".

Današnja svečanost darivanja dece uoči Vrbice upriličenmo je u restoranu Sportske hale "Soko". 

- Tradicija je da sva deca na Vrbicu budu lepo obučena i da  sa zvončićima i cvećem dođu u Portu crkve Lazarice. Vrbica je u subotu i to je najradosniji dečji praznik - kaže Zvonko Rajković.

Bonus video: