22.04.2022.

12:08

Foto: V.N.

Srbija

OVO JE TAJNA NAŠIH BAKA: Farbajte vaskršnja jaja iskjljučivo u lukovini, uz jedan NAJBITNIJI USLOV (FOTO)

Međutim, mnogi ostaju verni tradiciji i prirodnom načinu ukrašavanja jaja u lukovini, a ako se dodaju listovi ili cvetići, pored lepe boje, dobiju se i zanimljive šare. Ispred Kulturnog centra, na gradskom trgu, kikindski mališani bili su u prilici da na radionici vide i nauče kako su se jaja nekada farbala, a u svemu tome pomoglo im je Udruženje žena "Sloga".

Informer

 

Predsednica ovog udruženja, Olga Golušin, kaže iz iskustva da je kod farbanja jaja najbitnija ljubav.

- Veliki broj dece se okupio i svi lepo rade i hoće da nauče kako da nastave tradiciju farbanja jaja u lukovini. Najbitnije je u ovom poslu da ima ljubavi i želje. Nisam protiv novih tehnika bojenja jaja, ali, ipak je ovo stari običaj i treba da se očuva.

Informer

 

Ranije su se jaja bojila samo u lukovini, a malo kasnije i ukrašavala tako što se u čarapu ili staru zavesu stavi cvetić ili neka biljka, list naprimer i potom umoči u lukovinu i tada se kuva-objašnja Olga Golušin.

Informer

 

Farbanje jaja pred Uskrs najčešće se radi na Veliki petak, a mnogi pribegavaju ovom običaju i na Veliki četvrtak. Radionicu je organizovao Kulturni centar Kikinda. 

Informer

 

- Prisustvovala su deca iz radionica “Čarolija mašte" i "Stvaram ono što sanjam", a došli su i drugi mališani koje je interesovao ovaj događaj, tako da smo zaista zadovoljni.

Bila je velika gužva, što nas raduje, jer tradicija farbanja jaja u lukovini treba da se nastavi-rekla je direktorka KC Tanja Nožica.