27.04.2022.

13:14

Foto:

Srbija

DESTINACIJA GDE MOŽETE DA SE ZALJUBITE I UŽIVATE U TERMALNOJ VODI! TO JE VRNJAČKA BANJA! Evo, šta još nudi...

Vrnjačka Banja je smeštena u centralnom delu naše divne zemlje i već dug niz godina vredno i predano radi na rastu i razvoju svog turizma.

Napredak se vidi gotovo u svakoj sferi, tako da u tome i leži jedan od razloga zbog kojih ova Banja postaje sve traženija i sve popularnija destinacija. 

Informer

Vrnjačka Banja za sve generacije

Izvori lekovite vode

Vrnjačka Banja je gradić sa prijatnom i jedinstvenom atmosferom, čiji je svaki kutak prožet posebnom energijom i lepom prirodom. Svako ko je došao barem jednom u ovu banju, uživao je u svim njenim čarima i osetio je posebnu energiju, kao i jedinstvenu atmosferu ove banje.

Zbog toga su se mnogi rado i često vraćali da je ponovo posete. Pored lekovitih voda, cela banja je predivno uređena i puna je divnih mesta i značajnih atrakcija. Evo, šta obavezno treba posetiti:

  • Gradski park
  • Most ljubavi
  • Bazene sa lekovitom vodom
  • Wellness centri
  • Vožnju tradicionalnim fijakerom
  • Prelepo cvetno ostrvo

Ova banja ima 7 poznatih i značajnih izvora lekovite vode koja je bogata mineralima. Reč je, naravno, o veoma toplim i mineralnim vodama. Za poznatu i popularnu balneološku terapiju se koriste četiri izvora: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero dok se dve flaširaju kao mineralne vode, a to su Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo.

Ova terapija je poznata po tome što je pomogla mnogima i po tome što zaista veoma uspešno leči mnoga oboljenja. Topla Voda je najstariji mineralni izvor u ovom kraju i temperatura njene vode uvek iznosi 36,5°C što je čini pogodnom za lečenje mnogih reumatksih oboljenja i povreda mišića. Pored toga, člekovite vode Vrnjačke banje su odlične za lečenje:

  • Stomačnih tegoba i zapaljenja
  • Bolesti bubrega
  • Dijabetesa
  • Raznih bolesti jetre
  • Raznih oboljenja žučne kese

Bogata istorija

Istorija banjskog bisera Srbije seže daleko u prošlost. Naime, o korišćenju mineralnih voda Vrnjačke Banje govore arheološka istraživanja obavljena na izvoru Topla voda, gde je prilokom kaptaže 1924. godine pronađen rimski izvor i mnoštvo novčića sa likovima rimskih imperatora.

Na žalost, ne postoje podaci o korišćenju vrnjačke mineralne vode nakon turskog osvajanja Balkana, sem legendi u kojima se pominju vrnjački izvori.

Miloš Obrenović angažuje Herdera

Knez Miloš Obrenović početkom 19. veka počinje da se interesuje za banjski potencijal Srbije i angažuje saksonskog geologa Herdera radi ispitivanja mineralnih izvora, a tom prilikom je ispitana i vrnjačka mineralna voda. Postoje i podaci da su meštani sela Vrnjci i okoline sredinom 19. veka koristili vodu sa mineralnih izvora za lečenje.

Godina koju vezujemo za početak moderne istorije Vrnjačke Banje je 1868. – tada kruševački okružni načelnik Pavle Mutavdžić sa nekolicinom dobrotvora i viđenijih ljudi iz Kruševca, Kraljeva i Trstenika osniva Osnova telno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima, a iste godine je izvršena i kaptaža dva izvora tople mineralne vode.

Iako se odmah započelo sa izgradnjom banjskog kupatila u narednih nekoliko godina dolazi do stagnacije zbog nedostatka sredstava za izgradnju lečilišta. Prelazak banjskog kompleksa u državne ruke i izgradnja vile generala Jovana Belimarkovića osamdesetih godina 19. veka predstavljaju početak perioda razvijanja Vrnjačke Banje u jedno moderno lečilište.

U ovom periodu Vrnjačka Banja doživljava pravi procvat, izgrađen je veliki broj pansiona, novo kupatilo, radio je jedan bioskop, a u planu je bila izgradnja drugog. Takođe, Vrnjačka Banja dobija bolju saobraćajnu vezu sa većim gradovima Srbije izgradnjom pruge Stalać-Požega

Bonus video: