24.04.2022.

14:14

Foto: Informer/V.N.

Srbija

Ivana i Jana polupale sva jaja! Žena prvi put šampion u istoriji "Tucanijade"!

 

Atmosfera neizvesnosti u takmičenju za najtvrđe uskršnje jaje ključala je Varoškim trgom u centru Mokrina do proglašenja pobednika. Od 16 superfinalista sa prikrivenim nervoznim osmehom, veliko očekivanje obistinilo se samo jednom-i to ženi, dvadesetdvogodišnjoj Ivani Prodanović.

Uz ozbiljan izraz lica takmičara i žirija, fokusirani na važan čin, u deliću sekunde sve je bilo poznato. Ivanino pobedničko jaje  presečeno je posebno izrađenom sabljom na pola, čime je i dokazana njegova ispravnost i kokošije poreklo. 

Informer

Ivana Prodanović

Prema pravilima pojedu ih pobednik i predsednik žirija. Iza nje stoji čitav tim Mokrinčana, od oca do uigranih učesnika ovog prvenstva koji nisu štedeli ni vreme ni zube, da o njih kucnu preko stotinu jaja.

- Presrećna sam i zbunjena, kao prva žena koja je pobedila na prvenstvu, nastavljam porodičnu tradiciju. Nije mi prvi put da se takmičim, prethodni je bio 2017. godine.  Tata je birao jaja i farbao - kaže Ivana.                

Dok joj oči sijaju, strpljivo pozira sa peharom i pobedničkim jajetom, a na licu joj se vidi istinska sreća, jer nije mala stvar imati još jednu titulu u porodici.

Informer

Pehari

Oni bolje upućeni u prilike i stroga pravila takmičenja znaju da je ući u superfinale znak da si prošao selekciju gušću od sita, pod budnim i oštrim okom žirija Akademije i Instituta za biranje tvrdih jaja koji i najmanji pokušaj podvale osujete bez izuzetka i greške.

Za 32. godine, koliko postoji takmičenje, pobednik samo 4 puta nije bio iz Mokrina.

Mokrin za Uskrs poseti više hiljada ljudi iz Srbije, regiona i sveta. Prethodne dve godine usled pandemije nije bilo tako, ali dolaze ovde takmičari čak iz Švedske, Novog Zelanda, Južnoafričke republike, Kanade, Rusije, a odnedavno učestvuju i Kinezi koji žive i rade u Kikindi.

Informer

Rečenica „sreća je u malim stvarima“, za Mokrinčane nije floskula. Biti ponosni vlasnik najtvrđeg jaja na svetu i to na prvenstvu koje se svake godine održava na Uskrs, ima posebnu simboliku i značaj za meštane poznatog sela na severu Banata. 

Ofarbaju 200.000 jaja

Vredni domaćini u Mokrinu ofarbaju za praznik oko 200.000 uskršnjih jaja, dok se za takmičenje svake godine prijavi od 150 do 200 ljudi.

- Mokrin ima oko 2.000 domaćinstava, a u svakom se za  Veliki petak ofarba oko 100 jaja. Želimo da pokažemo celom svetu zašto je najradosniji hrišćanski praznik najlepši upravo u Mokrinu - kaže predsednik takmičarske komisije Živica Terzić.

Informer

Takmičari od malih nogu 

Superfinalu prvenstva prethodi zabavno i opuštajuće takmičenje u juniorskoj konkurenciji, najslađi deo uskršnje manifestacije. Njih se i ove godine prijavilo oko 150 i znalački vešto, prema svim pravilima, pobedu je odnela desetogodišnja  devojčica Jana Jurić iz Mokrina.

- Ove godine sam počela da se takmičim, a komšija je birao jaja za prvenstvo. Jako je lepo biti svetska prvakinja, mnogo sam uzbuđena. Takmičiću se i dalje - kaže Jana.

Informer