27.04.2022.

14:05

Foto: V.N.

Srbija

MILANA JE PROTIVGRADNI STRELAC! U srce oblaka ispaljuje rakete, svoje selo od propasti čuva (FOTO)

Motiv da razbija teške gradonosne oblake Milana vidi u problemu globalnog zagrevanja i velikom uticaju čoveka na klimatske promene. Veliki deo stanovništva živi od poljoprivrede, a da nema protivgradnih strelaca, usevi bi stradali i potpuno bili potučeni ledom. Zbog toga je Milani važno da odbrani svoje selo.

Informer

 

- U samoj obuci dosta toga smo saznali i naučili. Drago mi je što sam proširila svest i znanje o tome i što imam udela u odbrani ljudskih resursa od prirode. U konstantoj vezi smo sa radarskim centrom, koji nam daje instrukcije. Imamo obavezna javljanja i slušanje prognoze. Na oblačne strukture koje prete da nas ugroze delujemo protivgradnim raketama, koje su punjene srebro jodidom - objašnjava Milana. 

Protivgradni strelci imaju veliku obavezu, dežuraju 24 sata dnevno i u svako doba dana i noći tokom sezone protivgradne zaštite, koja traje od 15. aprila do 15. oktobra, u konstantnoj vezi su sa radarskim centrima od kojih dobijaju dozvolu i koordinate za ispaljivanje raketa tokom nevremena. 

Informer

 

Na teritoriji Grada Kikinde deluju dva radarska centra, Samoš i Bajša, 14 radarskih stanica, a angažovano je ukupno 28 protivgradnih strelaca.

Za protivgradna stredstva Grad Kikinda i ove godine opredelio je novac, od kojih je dva i po miliona planirano za plaćanje protivgradnim strelcima. Mesečna nadoknada po strelcu iznosu 8 hiljada dinara, dok Republički hidrometeorološki zavod izdvaja po strelcu 4 hiljade mesečno, kaže Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprirvedu Gradske uprave.

Informer

 

- Smatramo da je veoma važno da strelci budu motivisani, da u periodu elementarnih nepogoda budu angažovani da štite naša polja. Osim za angažovanje strelaca, izdvajamo i sredstva za nabavku novih raketa, održavanje protivgradnih stanica i opremanje strelaca u smislu kupovine baterije za motorole, baterijske lampe i slično. Ono što je novina je da će od sledeće godine protivgradna zaštita biti automatska - kaže Oličkov.