30.04.2022.

12:19

Foto: Pexels/Informer

Srbija

POPLAVE, GRAD I CRVENA KIŠA U MAJU! Meteorolog Ristić dao detaljnu prognozu za ceo mesec, spremite se za ludilo od vremena!

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs ističe da je pred nama kišovit mesec.

Početkom maja veći deo Evrope biće pod uticajem visinskog ciklona, u sklopu koga će se premeštati oslabljeni talasi vlažnog vazduha sa zapada na istok, uslovljavajući kišu i pljuskove.

Prema rečima meteorologa Ristića prvi od tih talasa doći će u našu zemlju već u nedelju, 1. maja.

- U nedelju, 1. maja, postepeno povećanje oblačnosti koje će u zapadnim i južnim delovima zemlje usloviti kišu lokalno i pljuskove. Biće još malo toplije tako da će temperatura u većini mesta biti između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Vetar južni i jugoistočni slab i umeren, u Podunavlju i Pomoravlju pojačan.

U ponedeljak, 2. maja i utorak, 3. maja, promenljivo oblačno, malo svežije i vetrovito, naročito u Podunavlju i Pomoravlju. Sredinom dana i posle podne sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u južnim i zapadnim predelima Srbije. U utorak, 3. maja, vetar će oslabiti.

Sredinom sledeće nedelje kratkotrajna stabilizacija vremena. Više sunca i manje oblaka sa retkom pojavom kiše i manjim porastom temperature.

Informer

Na Đurđevdan se očekuje prljava kiša

Na Đurđevdan pesak iz Sahare

U petak, na Đurđevdan, 6. maja, novo jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegde i gradom. 

Narodno verovanje 

Prema narodnom verovanju ako na Đurđevdan i sledeći dan pada kiša leto će biti sušno. Pada li kiša na treći dan, dakle na dan svetoga Marka, leto će biti kišovito.

Treba još spomenuti da će u ovim oblacima koji se očekuju u petak, 6. maja, biti i peska iz Sahare i ima ponovo uslova za takozvanu “prljavu” kišu.

Zatim do kraja prve dekade svežije sa čestom pojavom kiše.

Maksimalna dnevna temperatura u nižim predelima će se kretati od 15 do 20 stepeni Celzijusa, a na planinama od 5 do 10 stepena Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Informer

Druga polovina meseca nestabilna i toplija

Ristić ističe da nas početkom druge dekade očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena i manji porast temperature.

- Druga polovina maja biće toplija ali i dalje nestabilna. Česta smena sunca i oblaka, koji će donositi sa sobom kišu, pljuskove i grmljavinu, ponegde i grad -kaže meteorolog.

Maksimalna temperatura u tom periodu biće u granicama proseka za mesec maj i kretaće se od 20 do 25 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 10 do 15 stepeni Celzijusa na planinama.

Informer

Moguće i polave u maju

Kiše u maju

Metorolog upozorava da već u toku prve plovine meseca postoje uslovi za jače padavine na zapadu i jugu Srbije.

Maj i jun su najkišovitiji meseci u godini. U maju ima prosečno 14 dana sa padavinama, što nam govori da je kiša moguća vrlo često, skoro svaki drugi dan.

Očekivana količina padavina kao i temperatura vazduha na području Srbije biće u granicama višegodišnjih vrednosti.

- Takođe treba upozoriti da već u toku prve plovine meseca postoje uslovi za jače padavine na zapadu i jugu Srbije, koje uz pojačano otapanje preostalog snega mogu usloviti porast nivoa reka i njihovih pritoka i samim tim poplave. Sve u svemu pred nama je jedan kišovit mesec - zaključuje Ristić.

Bonus video: