12.05.2022.

13:38

Foto: Pritscreen/youtube/Turistička ogganizacija Bela Crkva

Srbija

VOJVOĐANSKA VENECIJA IMA NAJLEPŠA JEZERA U SRBIJI! Ovo je pravi raj za sve ljubitelje prirode

Bela Crkva nalazi se u Južnobanatskom okrugu, a zbog sedam veličanstvenih jezera ovo mesto nazivaju i Vojvođanskom Venecijom.

Veštačka jezera površine od 150 hektara predstavljaju "bisernu ogrlicu Banata", a nastala su kopanjem šljunka sa dna Panonskog basena.

Šljunkovite i peščane obale, topla i čista voda, uređene plaže pružaju osećaj kao da ste na moru, zbog čega veliki broj posetilaca u Belu Crkvu dolazi tokom letnjih meseci. 

Najposećenija jezera Gradsko i Vračevgajsko bogatog su sadržaja za odmor i rekreaciju. Ovde su plaže uređene, a postoji i uređena i osvetljena pešačka i biciklistička staza idealna za šetnju.

Ostali belocrkvanski biseri odnosno jezera nisu urbana, a netaknuta priroda pravi je raj za ribolovce i ronioce, ali i sve one koji žele da se skolne od gradske gužve.

Informer

Kupalište u Beloj Crkvi

Šta obići u Beloj Crkvi

Delibatska peščara jedna je od najvećih u Evropi, a rezervat Labudovo okno predstavlja najznačajnije mrestilište riba u Srbiji i stanište ptica. U odnosu na čitatav prostor Srbije, ovde se mogu naći stepski božur, šerpet, Pančićev pelen, Degenova kockavica. Jedinstven biljni svet čine i različite vrste orhideja, a ovo područje stanište je najugroženijih ptica kao što su orao kliktaš, banatski soko i orao krstaš.

Pored prirodnih lepota koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, ovaj gradić u Južnobanatskom okrugu karakteriše i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Muzej sa najstarijom tradicijom u Vojvodini poseduje dela belocrkvanskih slikara iz 19. veka, a veoma značajna među njima je i replika čuvenih "Dupljajskih kolica". 

Informer

Belocrkvanski karneval

Sa vidikovca “Tri krsta” može se videti cela Bela Crkva i uživati u jedinstvenom pogledu, pa je ova lokacija nezaobilazna tokom posete "Vojvođanske Venecije".

Za sve koji žele da uživaju u prirodi i nadišu se čistog vazduha Zagajička brda prestavljaju idealno mesto. 

Ono što izdvaja Belu Crkvu od ostalih mesta u Srbiji je i Belocrkvanski karneval, poznat i kao Karneval cveća.

Ova manifestacija spada u najstarije u Srbiji, a prvi put je održana davne 1828. godine. Veliki broj ljudi dolazi na Karneval cveća kako bi uživali u ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

Bonus video: