10.05.2022.

14:57

Foto: NP Fruška Gora

Srbija

BIZONI SA FRUŠKE GORE VIŠE NISU NEZNANCI! Akciji davanja imena kumovalo hiljade građana iz tri države, EVO KAKO SE ZOVU!

- Obaveštavamo Vas da je 9.maja završeno glasanje za imena 5 jedinki Evropskog bizona, koji su početkom proleća iz Nacionalnog parka Bialowieža u Poljskoj stigli u najstariji Nacionalni park u Srbiji na Frušku goru.

S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz 3 države Srbije, Španije i Poljske dali su svoje predloge za nadimke a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika. Mužjak je dobio ime Đuka, a ženke su Fruška, Mila, Ninja i Cveta – navode u NP „Fruška gora“.

Informer

 

Oni dodaju da su to prvih pet jedinki evropskog bizona koji će u Nacionalnom parku Fruška gora značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije.

- Zahvaljujemo svima koji su glasali i svojim predlogom pružili doprinos interaktivnom učešću u projektu. U narednim danima bizoni će biti ispušteni u veći ograđeni prostor, a javnost će biti obaveštena o svim detaljima- zaključuju iz tog Nacionalnog parka.