14.05.2022.

13:25

Foto: I.M.

Srbija

PČELARI TRLJAJU RUKE! Bagrem počeo da medi, očekuju dobru godinu i POVOLJNU CENU

- Bagrem medi isključivo ako se temperatura kreće u rasponu između 15 i 27 stepeni, kao što ovih dana imamo slučaj. Bagrem je procvetao i počeo da medi na osunčanim predelima, a pčele uveliko rade svoj posao, jer im to omogućava toplo vreme bez kiše. U zavisnosti od jačine društva, one dnevno u košnicu mogu da unesu od 12 do 15 kilograma meda, odnosno bagremovog nektara - kaže pčelar Dušan Kukić, potpredsednik Društva "Čačanska pčela".

Informer

Pčelari

Ovog proleća od jutarnjih mrazeva u nižim predelima Moravičkog okruga stradao je list i cvet bagrema, pa pčelari svoja društva sele u više predele na bagremovu ispašu pčela. 

- Iskusni pčelari znaju da u ovom periodu moraju pregledati društva, dodati hrane ako nema ispaše, i na kraju da dodaju nastavke kako bi se društva razvijala, a u košnicama bilo dovoljno prostora za unos meda. Ovo je naročito važno, jer je ovog proleća u čačanskom kraju voćna ispaša potpuno podbacila. Zbog kiše i hladnog vremena, pčele gotovo da nisu izlazile pa im je cvet šljive, jabuke, trešnje i kruške bio nedostupan - kaže Kukić.

Informer

Dušan Kukić

U Čačku postoje dva udruženja koja broje oko 200 pčelara sa 7.500 pčelinjih društava. Prema Kukićevim rečima, posle dužeg niza godina, ovog proleća nije bilo prijava pomora pčela, kakve su imali ranije zbog nesavesnih voćara koji insekticidima štite svoje zasade, a o tome ne obaveste pčelare.

Informer

Bagrem

Bagremov med na ceni

I pored lošije prošlogodišnje sezone srpski pčelari med vrhunskog kvaliteta i dalje prodaju na tržište Evrope. Kukić kaže da je pre dve nedelje put Italije iz Rače otišlo oko 100 tona meda.

Domaći med čačanski pčelari trenutno prodaju po ceni od 1.100 do 1.300 dinara po kilogramu, dok je u otkupu na veliko cena 7,8 evra. 

Bonus video: