17.05.2022.

15:28

Foto:

Srbija

MAGIČNOJ LEPOTI SRBIJE TEŠKO JE ODOLETI! Valja Prerast svakog posetioca ostavlja bez daha, i svi žure ŠTO PRE DA JOJ SE VRATE (FOTO)

Kameni jednolučni most bez stubova, umela je da isprojektuje samo priroda, bolje od bilo kog arhitekte. Najveći , jedinstven prirodni most, ili šuplja stena, kako je u ovom kraju zovu ,,Valja Prerast , svakog posetioca ostavlja bez daha.

Informer

 

Nastao urušavanjem pećine , koga je gradila istoimena rečica, koja protiče tik ispod njega.
I svako ko se nađe u proleće ili letnjim mesecima ovde, stiče utisak da je to neka nova dimenzija. Tišinu i mir netaknute prirode, remeti samo huk rečice, za razilku od mesta na samo par kilomerata u kome se nalazi najstariji rudarski kop čiji zvuci rudarskih mašina i kamiona, ukazuju na surovu realnost svakodnevice.

Pa tako vrlo često i sami meštani Majdanpeka, pored svih ostalih iz drugih gradova, koji traže beg od užurbanog života i usijalog asfalta potraže baš na ovom mestu, kako bi odmorili svoja čula i uživali u blagodetima prirode.

Informer

 

,,Valja Prerast ,, koji predstavlja impozantnu prirodu građevinu, visine blizu 45 metara i širine u dnu nešto preko 9 metara, u poslednje vreme posećuje mnogo turista , pogotovo u popodnevnim satima, želeći da dožive najlepši prizor. Sunce koje se probija kroz šuplju stenu nešto je nesvakidašnje za većinu posetilaca, koji svaki put zadivljeni odlaze u želji da se što pre ponovo vrate na ovo mesto.

Informer

 

,, Ovo je neto zaista prelepo i nestvarno. Priroda, ova reka , zelenilo šume , kameni svod koji samo priroda može da iskonstruiše, mir , tišina. Zaista je nešto posebno, što bi svako trebalo da doživi ako želi potpuno da se opusti uživanju i odmoru, navode turisti iz Beograda i Subotice koje smo zatekli na ovom mestu.

A da se o svemu mislilo kada su posetioci u pitanju pa i o potencijalnim opasnostima koje vrebaju iz okolnih gustih šuma kada su životinje u pitanju posebno zmije kojima je sada vreme, svakom turisti je ponuđen lepo osmišljen rikvizit za odbranu, ukrasni štap koji mogu uzeti čim krenu u pohode ovom destinacijom u turističkoj avantri ovog dela Majdanpečke Opštine, kojeg će potom kućama odneti kao lepo osmišljen suvenir.