21.05.2022.

10:55

Foto: GU Krupševac

Srbija

RAJ NADOMAK KRUŠEVCA! Rezervat prirode "Osredak" sigurna je kuća za čak 44 ugrožene biljne i životinjske vrste (FOTO)

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i pomoćnik za ekologiju Ivan Parezanović obišli su prirodno zaštićeno dobro ,, Osredak,, koje se na 246 hektara prostire nedaleko od Kruševca , na levoj i desnoj strani Zapadne Morave, od Koševa do Bresnog Polja.

Informer

 

U ovom specijalnom svetskom biljnom i životinjskom raju , koji je pod upravom Javnog komunalnog prediuzeća ,, Kruševac,, zaštićene su 44 biiljne vrste i staništa ptica, gmizavaca i vodozemaca . Prirodni prostor ,, Osredak,, je pre dve godine Programom zaštite prirode Srbije proglašen zaštićenim područjem.

- Cilj je ne samo očuvanje rezervata, već i podizanje ekološke svbesti kod dece, mladih, ali i starije populacije o značaju prirode, biljnog i životinjskog sveta, eliminisanju negativnog uticaja ljudi i narušavanju biološke ravnoteže- kaže direktorka JKP ,,Kruševac,, Snežana Radojković.

Informer

 

U zaštitu prirodnog područja ,,Osredak,, uključen je čitav tim stručnjaka, a planovi su da se nabave kućice i čamci za čuvanje, izgradi vizitorski centar i osmatračnica za ptice.

Informer

 

Kroz šetnju ,, Orsedkom,, sa bogatstvom flore i faune na Medjunarodni dan biodiverziteta koji je ustanovljen pre 22 godine od strane Ujedinjenih nacija, upoznali su se i đaci kruševačkih škola, a za živopisna predavanja u prirrodi bili su zaduženi botaničari Instituta za krmno bilje, organizatori i drugi stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode.