25.05.2022.

13:47

Foto:

Srbija

VEČNA IM SLAVA! Poginuli borci legendarne brigade konačno dobijaju spomenik (FOTO)

Na spomeniku se nalazi 235 imena poginulih pripadnika vojske Jugoslavije i policije.

Iz sastava 549. mtbr, 103 imena iz jedinica Prištinskog korpusa, 36 imena iz Niškog korpusa, 6 imena iz 63. padobranske brigade, 6 imena iz 72. specijalne brigade, iz sastava Posebnih Jedinica Policije – PJP 76 imena i dvojice ruskih dobrovoljaca – navode u Udurženju Hrojska 549.motorizovana brigada "Car Dušan Silni“.

Inače, pripadnci te brigade su se posebno istakli prilikom Bitke za Paštrik, kada je sprečen kopneni udar neprijatelja iz pravca Albanije na planini Paštrik, kod Prizrena.

Jedna od najznačijnijih bitaka u zločinačkoj NATO agesiji na našu zemlju bila je Bitka za Paštrik ili kako su je planeri te vojne alijanse nazvali "Operacija Strela“, koja je na jugoslovensko –albanskoj granici počela 26. maja i trajala je sve do završetka rata i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Informer

Spomenik u Leskovcu

- Ako je bitka za Košare sinonim za Vijetnam u malom, onda je bitka na Paštriku sinonim za Vijetnam u velikom – reči su generala Vladimira Lazarevića, tadašnjeg komandata Prištinskog korpusa , koje najbolje govore o značaju Bitke za Paštrik.

U operaciji "Strela“ brigada imala 26 poginulih i 126 ranjenih, a neprijatelj daleko više, tokom 1998. i 1999. u zoni odbrane brigade ukupno poginulo je 87 boraca, a 300 je ranjeno.

- U ovoj bici prvi put su uvedeni i strategijski bombarderi, koji pre toga ni na jednom mestu nisu upotrebljeni. Bombarderi B-2 i B-52 su dejstvovali 24 puta, ali su , na sreću i zahvaljujući pravilnim odlukama o posedanju i premeštanju položaja, samo tri puta uspeli da nas „ poklope“. I pored svih žrtava , uspešno smo držali linije odbrane, sve do potpisivanja Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999. godine, a posle smo bili i prva brigada koja je odlikovana ordenom Narodnog heroja. U ratu je 549. motorizovana brigada sa ojačanjima brojala oko 14.000 boraca. Nalazila se u prvom ešelonu Prištinskog korpusa, te je imala ulogu glavnih snaga odbrane Kosova i Metohije iz pravca Albanije – kaže za Informer brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, za vreme rata komandant Isturenog komandnog mesta na Paštriku.

Bonus video: