26.05.2022.

10:42

Foto: printscreen

Srbija

VOJNICI SE VRAĆAJU U BELU CRKVU! Više od 300 gostiju stiže u lepu banatsku varoš iz svih krajeva bivše Jugoslavije!

Bivši vojnici i starešine kasarne u Beloj Crkvi (VP 4210) koja je 2005. godine zatvorila svoje kapije, okupiće se u subotu baš na tom mestu i evocirati uspomene na vreme koje je obeležilo njihove živote!

U lepu banatsku varoš, u subotu ujutru stiže oko tri stotine gostiju iz svih krajeva bivše Jugoslavije od Makedonije do Slovenije, a neki čak i iz inostranstva. Za okupljanje su čuli zahvaljujući grupi "Bela Crkva kasarna" na društvenoj mreži Fejsbuk putem koje su nastavljena brojna prijateljstva iz JNA.

Informer

Pod konac..kasarna u Beloj Crkvi

Inicijator ovog okupljanja je potpukovnik u penziji Aleksandar Dabić koji je početkom prošlog meseca u ovoj fejsbuk grupi pozvao bivše kolege i nekadašnje regrute da se jave i da zajedno posete Belu Crkvu i kasarnu. Spisak se svakog dana dopunjuje, a kako nam je rekao Dabić, neki će doći i sa porodicama.

- Biće to skup svih generacija! Dolaze starešine i vojnici koji su u kasarni "Narodni heroj Slavko Munćan Sava" u Centru za obuku vozača bili od osnivanja, 1963. pa do 2005. kada je zatvorena i ispraćena poslednja klasa. Posle završene Vojne akademije, prvo mesto službovanja bilo mi je baš u toj kasarni. Radio sam tamo od septembra 1972. do septembra 1976. i za Belu Crkvu me vežu samo lepe uspomene - priča u dahu Dabić.

Na spisku su i vojnici koji su služili vojni rok i 80-ih, 90-ih a onih koji su u ovoj kasarni bili i 2004. godine.

U KASARNU NA PASULJ

Da sve bude nalik na vojničke dane, dvojica nekadašnjih kuvara-vojnika najavili su da će u subotu pripremiti vojnički pasulj i služiće ga u krugu kasarne

- Neki su najavili da će doći sa porodicama, sa sinovima, da im pokažu gde su služili vojsku, a zahvaljujući opštini Bela Crkva, MUP-u i brigadi u Zrenjaninu očekujem da sve bude u najboljem redu i da lepo provedemo vreme.

Okupljanje je predviđeno od 8 ujutru ispred Doma Vojske gde ćemo imati posluženje uz muziku, a obratiće nam se i predsednica opštine Violeta Simić. Kasnije ćemo moći da prošetamo krugom naše kasarne i podsetimo se vojničkih dana - priča Dabić o planu posete.

Informer

 

Da sve bude nalik na vojničke dane, kako nam je otkrio Dabić, dvojica nekadašnjih kuvara-vojnika, najavili su da će pripremiti vojnički pasulj i služiće ga u krugu kasarne.

Informer

Aleksandar Dabić u činu poručnika

- U ovoj kasarni, koja je bila Centar za obuku vozača, obuku je završilo više od 120.000 vozača za C i E kategoriju, a i B, jer nekada nisu svi regruti imali vozačku dozvolu. To je bio izuzetan centar i voleo bih kada bi ova kasarna ponovo oživela - kaže Dabić i poziva sve zainteresovane da im se pridruže u subotu.   

Informer

 
Biće to skup svih generacija!

Dolaze starešine i vojnici koji su u kasarni "Narodni heroj Slavko Munćan Sava" u Centru za obuku vozača bili od osnivanja, 1963. pa do 2005. kada je zatvorena i ispraćena poslednja klasa. Meni je to bilo prvo mesto službovanja posle završene Vojne akademije, kaže Aleksandar Dabić, potpukovnik u penziji