31.05.2022.

17:17

Foto: V.N.

Srbija

DAN BEZ DUVANSKOG DIMA! Sve manje mladih poseže za ovim porokom, akcija se nastavlja (foto)

Pominjući statistiku, dr Branislav Hačko je naglasio da je 2008. godine svaki učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji, njih 48 odsto, bilo u kontaktu sa duvanom ili duvanskim proizvodima, dok su statistički podaci pokazali da je 2019. došlo do smanjenja konzumiranja duvana za 10 procenata.

Informer

 

- Ovi podaci pokazuju da ovakve akcije kao današnja dugoročno daju dobre rezultate, šaljući građanima i zajednici poruku da je potrebno da neguju zdrave stilove života. Što se tiče javnog zdravstvenog pristupa, bitno je da gajimo princip primordijalne prevencije, da pokušamo da odložimo prvi kontakt mladih sa faktorom rizika ili da do njega uopšte ne dođe. Ako se na godišnjem nivou smanji procenat nekog faktora rizika od 0,5 do 1 odsto, može se reći da je to vrlo dobar rezultat-istakao je dr Hačko.

Informer

 

Zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski rekla je da je lokalna samouprava u saradnji sa relevantnim zdravstvenim ustanovama, udruženjima i organizacijama u Kikindi, aktivno uključena u akcije koje su usmerena na prevenciju faktora rizika svih bolesti zavisnosti.

- Svesni smo razmere i visokog nivoa konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda, naročito njihovog štetnog uticaja na zdravlje i životnu sredinu. Ovakve akcije su jedan od načina da se osnaži svest svih nas koliko duvan ima negativan uticaj na svaki deo naših života-naglasila je Jakšić Kiurski.

Informer

 

Svake godine, današnji dan obeležava se kao Svetski dan bez duvanskog dima, kako bi se podigla svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja. Pored informacija o štetnosti duvana, volonteri Crvenog krsta delili su danas  jabuke sugrađanima, kao simbol zdravlja, u zamenu za polomljenu cigaretu.

- Dom zdravlja kontrolisao je zdravlje sugrađanima koji su želeli da provere krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Crveni krst kontinuirano radi tokom čitave godine na informisanju i edukaciji, a jedan deo tih aktivnosti završili smo sa učenicima prvog razreda gimnazije "Dušan Vasiljev" i Ekonomsko-trgovinske škole. Tu akciju ćemo nastaviti, jer je bitno da deca i omladina budu informisani po pitanju zavisnosti i prevencije bolesti zavisnosti-rekla je sekretarka CK Kikinda, Danijela Bjeljac.