04.06.2022.

10:21

Foto: SZC/I.Mitrović

Srbija

BORSKI UČENICI NAUČILI DA PRAVE TRADICIONALNE KINESKE KNEDLE OD PIRINČA! Ovako se sprema "zongzi" (FOTO)

Kabinet kineske Kompanije Zi Đin u Boru, povodom obeležvanja tradicionalnog kineskog praznika "Festival zmajevih čamaca" priredio je pripremu i degustaciju tradiocionalnih knedli od pirinča.

Ovaj specijalitet je svakog 3. juna pored ostalog neizostavan deo bogate kineske trpeze i naziva se "zongzi" a kako su nam rekli učenici Ekonomske škole u Boru veoma se lako priprema i jako je ukusan.

Informer

Knedle od pirinča veoma slične našim sarmicama

- Knedle od pirinča veoma su slične našim sarmica koje se pripremaju od lista vinove loze. Jedina razlika je što se ovde nadev uvija u list od bambusa a pored pirinča koristi se meso ili pasulj. Slatka varijanta knedli je punjenje sa suvim voćem i kikirikije - kaže Emilija Panić učenica druge godine Borske Ekonomske škole.

Inače, Festival zmajevih čamaca je tradicionalna manifestacija kineskog naroda Han i slavi se više od 2.000 godina u znak sećanja na patriotu i pesnika Qu Yuana. Legenada kaže da se on zalagao za imenovanje mudrih i sposobnih ljudi, obogaćujući zemlju i jačajući vojsku. Međutim, plemići u pokrajini su ga oklevetali  i prognali iz glavnog grada Chu. Tokom svog izgnanstva napisao je najpoznatije pesme. 

S obzirom na to, da nije mogao da podnese napad na njegovu državu koji je usledio, bacio se u reku Miluo sa kamenom u naručju. Meštani su čamcima pokušali da dođu do njega i spasu ga, međutim nisu uspeli da ga pronađu. U strahu da ribe ne pojedu njegvo telo, bacali su kuglice pirinča kako bi ih nahranili i iz tog razloga je nastao običaj da se toga dana isključivo jedu knedle od pirinča. 

- Ovo je bila prilika da lokalno stanovništvo upoznamo sa našom hranom i kako je pripremamo, pa smo iz tog razloga  pozvali učenike da nam se pridruže u pripremi tradicionalnih knedli od pirinča. Ujedno da ih upoznamo sa našom kineskom kulturom i običajima - kaže šef kabineta generalnog direktora Kompanije Zi Đin, Hongzhi Wen.

Informer

Nadev za knedle

Način pripreme

- Nadev za knedle od pirinča sastoji se od bezglutenskog pirinča crvenog pasulja, kikirikija i suvog voća. Sve se obari i dobro procedi i onda se time napuni bambusov list. Uvijena knedla se pričvrsti kanapom od prirodnih materijala a potom kuva 40-tak minuta - objašnjava kuvar Xu Peihai.

Tokom Festivala zmajevih čamaca Kinezi organizuju i druge brojne narodne aktivnosti pa tako različite provincije imaju i različite običaje. Najpoznatije je konzumiranje knedli od pirinča i trka čamcima.

Bonus video: