04.06.2022.

11:54

Foto:

Srbija

OČI SVETACA PREFARBANE CRVENOM BOJOM! Nezapamćen vandalizam u vranjanskom Hramu Svete Trojice, OSKRNAVLJENE IKONE!

Nepoznata osoba, ili više njih, oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su prefarbane uglavnom oči svetaca. U Tužilaštvu kažu da je slučaj prijavljen u petak u večernjim satima, navode „Novosti“. Eparhija Vranjska se ovim povodom još uvek nije oglašavala.

Podaci na sajtu Eparhije Vranjske kažu da je slikarski deo posla na ikonostasu Crkvena opština poverila Dimitru Krsteviču - poznatijem kao Dičo Zograf, čuvenom i najdarovitijem ikonopiscu tog vremena, koji je oslikao ikonostas 1860. godine.

Na ikonostasu Saborne crkve u Vranju naslikao je prestone i praznične ikone, likove apostola i celivajuće ikone, dok su freske u soklu, carske dveri i Krst Hristovog Raspeća oslikali drugi  konopisci.

Informer

Potpunu valorizaciju vrednosti ikonostasa i ikona Saborne crkve u Vranju uradili su konzervatori Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, prilikom čišćenja i konzervacije ikonostasa i ikona hrama, 2001. godine.

U tužilaštvu kažu da je delo kvalifikovano kao uništenje i oštećenje tuđe stvari i gonjenje se odvija po službenoj dužnosti. Istraga razmatra mogućnost da iza ovog krivičnog dela stoji neka sekta.