14.06.2022.

12:52

Foto: N.R

Srbija

KRAGUJEVAČKI LEKARI UGRADILI APARAT KOJI DAJE ELEKTROŠOKOVE SRCU! Ovo je spas za najteže kardiovaskularne bolesnike

U sali za kateterizaciju srca, tim interventnih kardiologa je uz stručnu podršku prof. dr Gorana Milašinovića, direktora Pejsmejker centra UКC Srbije, prvi put je ugradio najmoderniji tip pejsmejker aparata. CRT-D apparat sinhronizuje funkciju leve komore i čitavog srca, a uz to ima i mogućnost defibrilacije, odnosno prekidanja najtežih aritmija.

Informer

Dr Vladimir Miloradović

- Resinhronizaciona terapija srčane insuficijencije – CRT metoda se koristi kada lekovi više nisu dovoljni, kada pacijent ima srčanu slabost, odnosno kada srčani mišić nije u stanju da normalno pumpa krv. To je trenutak, kada se u lečenju ide stepen više, a to su operativne terapije. CRT-D aparati su rezervisani za one pacijente, za koje procenjujemo da imaju povećan rizik od iznenadne smrti, objasnio je suštinu CRT metoda u interventnoj kardiologiji prof. dr Goran Milašinović.

Prednost ove metode je lečenje najtežih pacijenata sa srčanom slabošću, kada su istrošene sve opcije lečenja medikamentima. Кod pojave najtežih malignih aritmija, CRT-D aparat emisijom elektrošoka prekida po život ugrožavajuću aritmiju i sinhronizuje rad levog i desnog srca. 

- Stanje srčane insuficijencije danas nazivamo karcinomom srca, jer je petogodišnji mortalitet u takvom zdravstvenom stanju veći nego kod brojnih malignih bolesti, koje pogađaju jednako i mušku i žensku populaciju,istakao je prof. dr Vladimir Miloradović sa Кlinike za kardiologiju UКC Кragujevac.

Za pacijente, ugradnja CRT aparata znači produženje životnog veka i pored toga osetno poboljšanje kvaliteta života. Ova terapija je vezana za invazivne, nemedikamentozne procedure u lečenju srčane insuficijencije.

Bonus video: