16.06.2022.

14:21

Foto: printscreen

Srbija

IMPERATOR DOBIJA SPOMEN BISTU! Sremski Karlovci nikad ne bi postali ono što jesu, DA NIJE BILO PETRA VELIKOG!

Epoha Petra I ostavila je snažan trag u srpskoj istoriji, jer su u to vreme intenzivirane tradicionalne rusko-srpske veze, koje su značajno uticale na razvoj srpske prosvete, kulture i na verski život Srba. 

Petar Veliki je 1724. godine potpisao ukaz o slanju ruskih učitelja u Srbiju, a taj ukaz je već sledeće godine, posle njegove smrti, ispunila njegova udovica Katarina dok je godinu dana kasnije osnovana prva srpska škola u Sremskim Karlovcima. Iz nje je 1791. nastala i Prva srpska gimnazija, najstarija škola takve vrste na srpskom jeziku.

Informer

Sremski Karlovci

- Bista Petra Velikog postavlja se u čast jubileja obeležavanja 350 godina od rođenja ovog velikog utemeljitelja ruske države i kulture. Ovaj izuzetan vladar je posebnim vizionarskim i državničkim darom doprineo da se ruska imperija struktuira kao moderna evropska država u okviru pravoslavne monarhije. Uloga cara Petra Velikog kao osnivača Ruske škole u Sremskim Karlovcima i pomoć fruškogorskim manastirima su bitne stranice u istoriji kuluturnih veza našeg naroda – navodi se u inicijativi Ruskog naučnog instituta iz Beograda, koju su odbornici prihvatili.

U Odluci o postavljanju biste, poklona  ovog instituta, navodi se da će  biti postavljena do kraja juna, na Trgu patrijarha Brankovića, uz jugoistočnu fasadu zgrade Bogoslovije, a sredstva  za izradu postamenta i postavljanje biste biće obezbeđena iz opštinskog budžeta.

Informer

 

Podsetimo, Pošta Srbije i Ruski dom predstavili su pre nekoliko dana prigodno izdanje poštanskih maraka sa likom ruskog cara Petra Velikog, povodom 350 godina od njegovog rođenja.

Petar Veliki zadužio je srpski narod, i u znak sećanja i zahvalnosti za građenje čvrstih veza naših naroda i njegov direktan izvanredan uticaj na unapređenje prosvete, kulture i verskog života u Srba, prigodnim izdanjem poštanskih maraka obeležavamo jubilej, 350 godina od rođenja Petra Velikog, u čast tradicionalnih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije - rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Bonus video: