21.06.2022.

23:28

Foto: rina.rs

Srbija

Tri države odmeriće snage na Vidovdan! Nadmetanje u očuvanju starih zanata 26. juna! Ovako to rade Balkanci!

Vidovdanski sabor Gorava Krajčinovići u nedelju 26. juna biće tačka spajanja tri države - Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U selu Krajčinovići, na manifestaciji koja se održava po 28. put, posetioci će imati prilike da uživaju u kombinovanom programu koji obuhvata takmičenja u starim zanatima, seoskom višeboju, trkama konja i koridi.

Cilj manifestacije je očuvanje starih običaja i nematerijalne kulturne baštine ovog nekadajedinstvenog prostora.

Informer

Izvlačenje trupaca volovima

Uz tradicionalna nadmetanja u očuvanju starih zanata – sečenja drveta dubećom testerom i kladarom, izvlačenja trupaca volovima, seoskom višeboju, trkom konja i koridom, na ovogodišnjem 28. Vidovdanskom saboru biće uvedene i neke nove discipline koje će uključiti školsku decu i omladinu iz seoskih škola u opštini Priboj.

Prema rečima organizatora očekuju se i neki od najviših predstavnika države Srbije i okolnih opština kao podrška započetim procesima revitalizacije sela i očuvanja dobrosusedskih odnosa na ovom pograničnom području.

Informer

Tradicionalna disciplina - skok u "dalj"

Uz već čuvene atrakcije Sabora – kladionicu ovna sa četiri roga i okretanje vola na ražnju, za ovu „post pandemijsku“ godinu organizatori su pripremili i vašarske izložbe i štandove, kao i zabavno-muzički program.

Vidovdanski sabor Gorava Krajčinovići već duže od četvrt veka je najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani „ ne propušta“ i koji se čeka cele godine. Do sada je sabor posetilo više od 200 hiljada gostiju iz sve tri države, ali i iz dijaspore i celog sveta.