22.06.2022.

15:25

Foto: Privatna arhiva

Srbija

PREMINUO JE POSLEDNJI OD 8 TAMBURAŠA JANIKE BALAŠA! Otišao je u večnost Moma, kod brata na stolici OD SRČANE KAPI (FOTO)

Moma je morao da se vrati za Kanadu početkom juna meseca i često smo bili u kontaktu. Prekjuče u 14,05 mi je poslao svoju poslednju poruku, a nedugo zatim izdalo ga je srce kod njegovog brata Stevana, na stolici. Ostao je Moma da sedi… i tako je otišao u večnost, od srčane kapi. Nije se mučio moj prijatelj – kaže za Informer Zoran Knežev, hroničar novosadske istorije i prijatelj pokojnog Nikolića.

Kako kaže, po odluci njegove najuže porodice Moma Nikolić će najverovatnije biti kremiran i njegova urna će biti pored njegove dece u Kanadi.

- Momina želja je bila da bude sahranjen u njegovom Silbašu, pored njegovog Steve (Crnog Steve), ali troškovi transporta su zaista preskupi, tako da će za sada Moma počivati u Kanadi – navodi Knežev.

Informer

 
Četiri generacije tamburaša

Momčilo Moma Nikolić rođen je u Novom Sadu 1952. godine u porodici u kojoj se svirala tambura kroz četiri generacije, a 1970. godine postao je član Velikog tamburaškog orkestra RT Novi Sad, a potom se pridružio legendarnom tamburaškom orkestru “Osam tamburaša”.

Na poziv iz Severne Amerike, 1988. godine odlazi iz voljenog Novog Sada i ujedno nastavlja svoju muzičku karijeru predstavljajući na najvišem nivou pesme i muziku sa područja Srbije i široke, pitome i ravne Vojvodine.

- Godine 1996. kao internacionalni gost umetnik angažovan je na godinu dana predstavlja muziku naših naroda u jednoj od najvećih svetskih muzičkih scena u svetu “Diznilendu” u Floridi. U Los Anđelesu je 2007.gospodinu Momčilu Momi Nikoliću, rođenom Novosađaninu i najmlađem članu orkestra “Osam tamburaša s Petrovaradina”, dodeljena Američka nagrada “Hall of fame” – Kuća slavnih; muzička nagrade za negovanje kulturne tradicije, očuvanje i prezentovanje tambura, muzike i pesama svih naroda i narodnosti sa područja Srbije u dijaspori, kao i za negovanje kulturne tradicije sa područja Vojvodine.

Momčilo Moma Nikolić jedini je sa podneblja Vojvodine i bivše Jugoslavije kojem je uručena tako prestižna nagrada – objašnjava Knežev detalje iz biografije Mome Nikolića.

Informer

 
O Momi napisana knjiga "Tamburaške priče"

Knežević je napisao knjigu“Tamburaške priče iz davnina”, a kako ističe, bez nesebične pomoći Nikolića ova knjiga zasigurno ne bi tako izgledala.

- Imao sam tu čast i zadovoljsto da se družim sa Momom dok je poslednjih godina boravio u Srbiji i da mi prenosi svoja dugogodišnja iskustva vezana za tamburu. Toliko toga sam od njega čuo (i što je za knjigu, a i što nije) i baš se radovao štampanju i izlasku knjige “Tamburaške priče…”. Živeo je za tamburu –kaže dalje Knežev.

Poslednji javni nastup Nikolić je imao polovinom maja, kada je u Arhivu Vojvodine predstavljena knjiga, zbog čije je promocije i doputovao iz Kanade.

Informer

 
U Novom Sadu otpevao poslednju pesmu

- Na toj promociji su imali čast da prate Momu i sve sekcije tamburaša iz “Centra tamburaške kulture” pod rukovodstvo Zorana Bugarskog Brice, kada je Moma i javno otpevao i svoju, na žalost, poslednju pesmu. Posle toga smo nastavili druženje u jednom novosadskom restoranu – kaže Knežev i dodaje da će sa nekoliko prijatelja organizovati oproštajno veče pod nazivom “U spomen na Momu Nikolića”, kako bi se Novosađani oprostimo od ovog zaista nezaboravnog velikog tamburaša u svakom smislu te reči.