24.06.2022.

12:07

Foto: V.N.

Srbija

FIJAKER STARI KIKINDOM OPET LUTA! Doživljaj grada na severu Banata iz druge perspektive I TO SAMO ZA BAKŠIŠ (FOTO)

Zahvaljujući turističkoj ponudi Kikinde, od 10. jula, svi zainteresovani moći će da uživaju u polučasovnoj vožnji.

Vožnja fijakerom, kao u stara dobra vremena, nova je turistička ponuda Kikinde, koja će nedeljom, od 18 do 20.30 sati, Kikinđanima i gostima grada biti na raspolaganju.

Informer

 

-Trajanje vožnje biće oko pola sata, kako bi što više njih moglo da se vozi i vidi kako Kikinda izgleda iz neke druge perspektive. Za to će biti zaduženi članovi konjičkih udruženja koji imaju fijakere. Kada je u pitanju plaćanje vožnje, nema zvanične nadoknade, ali očekujemo da će svi koji se budu vozili na neki način zahvaliti ljudima koji voze fijakere - kaže v.d. direktora Turističke organizacije Kikinde, Jasmina Milankov. 

Poznati kikindski konjar Dragan Strajnić, otkriva da je Kikinda grad sa najvećim brojem zaprega u Srbiji.

Informer

 

- Kikinda je do šezdestih godina prošlog veka imala oko 5 hiljada konja, a sada ih, nažalost imamo samo 130. Želimo to malo što imamo da zadržimo, a uspevamo zahvaljujući entuzijastima kakvi su naši konjari. Konjički klubovi su napravili veliki iskorak otvaranjem škole jahanja, jer će to biti mogućnost i prilika da veliki broj dece zavoli konje i jahanje - kaže Strajnić.  

Informer

 

Konjički spoU grt i vožnja fijakerima okreću Kikindu tradiciji i vraćaju joj stari sjaj, jer se nekada u ravnom Banatu vozilo isključivo karucama.

Po tome je vekovima bila prepoznatljiva, a oni malo vremešniji, sećaju se da su upravo u Kikindi, do druge polovine osamdesetih godina prošlog veka, organizovane nadaleko poznate konjičke trke.

Informer