24.06.2022.

19:05

Foto: printscreen

Srbija

KAD NEMA NIKOG TU JE TAŠTA! Zbog manjka radnika Tabakovići sami beru maline, Šefket uposlio i ženinu majku! (FOTO)

U vreme berbe malina u selima od Čačka do Prijepolja broj stanovnika znao je da se poveća za duplo. Berači u rudnike crvenog zlata stizali su sa svih strana kako bi zaradili direktorsku platu za dvadeset dana.

Situacija je poslednjih godina nešto drugačija i sve je manje onih koji žele od jutra do mraka da beru voće po visokim temperaturama. Dok su jedni malinjaci puni, u drugima su glavna radna snaga članovi porodice.

Informer

Berača malina sve manje

Šefket Tabaković u Velikoj Župi kod Prijepolja na površini od 45 ari zemlje gaji malinu. Berba je počela polovinom juna, a cenom otkupa je za sada zadovoljan. Ističe da će i rod biti znatno bolji nego prošle godine.

- Imam berače iz familije, Prijepolja i Beograda. Snalazimo se, ali je poprilično teško jer neće niko da bere. Plaćam 100 dinara po kilogramu, njihova hrana, moje piće i prevoz - kaže malinar Šefket Tabaković.

Informer

Šefketu zbog nedostatka radnika u branju malina pomaže tašta

Da bi se malina isplatila, potrebno je dosta rada, truda ali i ulaganja, ističe Tabaković.

- Prošle godine sam dao oko 160.000 dinara za đubrivo i preparate. Ove godine znatno više. Uložio sam 350.000 jer su cene đubriva skočile 200% ali će se opet isplatiti - apostrofira ovaj vredni domaćin.

Informer

Najprofitabilniji srpski brend -"Crveno zlato" 

Kada fali berača, svaka pomoć je dobrodošla, tako da Šefketu pomažu njegov osmadesetogodišnji otac i tašta. Kažu da, pošto pomažu deci, ne pada im teško.

Informer

Za Sajmu, Šefektovu suprugu, koje je do pre tri godine radila u šivari, malinjak je jedino radno mesto, stoga je zahvalna na ovogišnjem rodu i ne žali se.